• Archieffoto

Inwoner Vijfhuizen eist strenger bestemmingsplan voor Ringvaart

Adrie van der Wel

VIJFHUIZEN Een halfslachtig bestemmingsplan en een nalatig handhavingsbeleid. Dat is kort gezegd de kritiek van een bewoner van de Vijfhuizerdijk in Vijfhuizen op het nieuwe bestemmingsplan voor de

Ringvaart. Hij eiste donderdag bij de Raad van State vernietiging van dit plan, omdat het onvoldoende de problemen met steigers in de Ringvaart oplost.

De gemeente Haarlemmermeer wil met dit plan het aantal steigers beperken in de open gebieden. Steigers moeten meer in de bebouwde kom liggen. Bestaande steigers in de open gebieden kunnen blijven staan, als ze daar al stonden vóór eind 2015. Voor die steigers geldt wel een vergunningplicht.

Maar controleren of er een vergunning is verleend, is er voor de gemeente niet bij. Handhaving van illegaal gebouwde steigers heeft geen prioriteit, zeggen gemeentewoordvoerders. Als een belanghebbende vraagt om handhaving van de regels, zal de gemeente de zaak bekijken en zo nodig in actie komen, aldus de gemeente.

Dat is volgens de bezwaarmaker juist precies het probleem. Hij kan wel vragen om maatregelen tegen illegale steigers die in zijn zicht liggen. Maar over andere steigers langs de 60 kilometer lange Ringvaart mag hij niet klagen, omdat hij dan geen belanghebbende is. Hij zegt daar ook geen last van te hebben, maar dat zou de gemeente wel moeten hebben, want de gemeente moet illegale situaties aanpakken.

Hij klaagde bij de Raad van State vooral over het ontbreken van een regeling voor het afmeren van kajuitboten. "Ik wil gewoon geen hoge kajuitboten van anderen voor mijn deur." Die boten kunnen hoog boven de steigers uitsteken en hem het zicht op de Ringvaart afnemen.

Maar de gemeente vindt zo'n regeling niet nodig. Het is geen groot probleem, zegt een gemeentewoordvoerster. Onlangs maakte burgemeester Theo Weterings een onderzoekje bekend over klachten van bewoners over kajuitboten. Die klachten waren er volgens de burgemeester niet.

Volgens de bezwaarmaker is dat logisch, omdat het onderzoek is uitgevoerd onder bewoners die zelf een boot voor hun woning hebben liggen. "Die gaan natuurlijk niet klagen." Maar het probleem is er volgens hem wel als anderen een hoge kajuitboot voor je deur gaan leggen. Voor dat probleem levert het nieuwe bestemmingsplan geen oplossing.

De Raad van State oordeelt over zes weken.