'Inwoners hebben iets te kiezen op Woningmarkt'

HAARLEMMERMEER Hoe je het ook wendt of keert - een eigen dak boven je hoofd is toch wat iedereen wil. En dan uiteraard het liefst een dak van een huis dat bij je past. Maar is dat dak er wel? Wordt dat een huur- of koopdak? Een bestaand dak of een dak dat nog gebouwd moet worden? Deze en soortgelijke vragen komen allemaal aan bod tijdens het tweede Woonsymposium (vrijdag 17 april) en de tweede Woningmarkt Haarlemmermeer (zaterdag 18 april). Ymere, gemeente, AM, Rabobank Regio Schiphol en heel veel andere specialisten gaan samen op zoek naar de antwoorden.

De eerste Woningmarkt Haarlemmermeer was een doorslaand succes. Zo'n 700 bezoekers kwamen naar het centrum van Hoofddorp om zich te laten informeren en inspireren over de vele woonmogelijkheden in Haarlemmermeer.

Die bezoekersaantallen, inclusief de positieve reacties, waren voor de initiatiefnemers van 2014 (Ymere, AM, Rabobank Regio Schiphol en Laurens Schenk als lid van de adviesraad van Ymere) een belangrijke reden om in 2015 weer een Woonsymposium en een Woningmarkt te organiseren. Met één belangrijk verschil: voor dit jaar werd de gemeente gevraagd aan te sluiten. Enkele weken geleden werd die vraag, in het raadhuis, beantwoord met een welgemeend ja. Wethouder Horn spraak deze luid en duidelijk uit. Om diverse redenen waarvan het succes van editie 1 er één was.

"Overal in Haarlemmermeer worden eerste palen geslagen voor woningbouwprojecten. Uit alles blijkt dat de woningmarkt langzaam maar zeker uit het dal klimt. Dan is het goed om te laten zien dat de gemeente daar graag een steentje aan bijdraagt en vooral ook hoe."

Dat is niet zoals tien jaar geleden, weet hij. "Toen bepaalden wij nog het beeld en was het de consument die kon kiezen. Maar nu bepaalt de consument wat er gebouwd wordt. Om daar adequaat op te kunnen reageren, moet je dus wel eerst weten hoe die woonwens er van de consument uit ziet. Daar is zo'n woningmarkt een uitgelezen middel voor."

Remco Pols, regiomanager Ymere, is het volkomen met hem eens en ziet in deze aanpak een oplossing voor het scheefwonen. "Een gezonde woningmarkt heeft een goede doorstroming. Om een beweging, een stroom, op gang te brengen, moet je bouwen naar behoefte. Als corporatie hebben wij de verantwoordelijkheid om het aanbod af te stemmen op de vraag. Maar naar die vraag moet je wel op zoek. Bezoekers van de Woningmarkt kunnen die duidelijk aangeven. En het mooie is dat bezoekers zich zaterdag tegelijk kunnen laten informeren over zowel koop, vrije sector huur als sociale huur."

Tijdens het symposium op vrijdag wordt gekeken naar de toekomst voor Haarlemmermeer als unieke locatie binnen de metropoolregio Amsterdam. Wat zijn de cijfers? Wat is de gedroomde toekomst?