• Zwanenburg: Wateroverlast door noodweer
    Zwanenburg, 28 juli - Door het hevige noodweer stonden diverse straten in zwanenburg in korte tijd helemaal blank. Zo stond een deel van de Dennenlaan helemaal blank en in de Iepenlaan stond het water ook al tot aan de stoeprand. In de omgeving van de Marialaan en de Kastanjelaan was het water al bij sommige woningen naar binnengelopen. De brandweer was druk bezig met groot materiaal om het water richting de Ringvaart te pompen. Door de grote slangen waren sommige delen van Zwanenburg niet meer toegankelijk met de auto.
    De omgeving van de Marialaan heeft al jaren last van terugkerende wateroverlast, ondanks alle maatregelen die er genomen zijn, stond bij sommige bewoners het water weer aan de spreekwoordelijke lippen.
    Fotografie: Eric van Lieshout

    Persbureau - Eric van Lieshout

Inwoners Zwanenburg krijgen geld gemeente voor aanpak wateroverlast

HOOFDDORP Zeven inwoners uit de beruchte 'kuil' van Zwanenburg kunnen een financiële tegemoetkoming van de gemeente krijgen voor te nemen maatregelen tegen wateroverlast. Dat heeft wethouder Marjolein Steffens-van de Water dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse persuurtje. Het gaat om een geldbedrag van maximaal 2500 euro per huishouden.

Het is al een jaren terugkerend probleem dat bij fikse regenbuien lage delen van Zwanenburg onder water lopen. De gemeente lanceerde al eerder een plan om die overlast met ingrijpende maatregelen te bestrijden. De uitvoering is op dit moment in volle gang.

Het college van burgemeester en wethouders heeft enkele locaties van Zwanenburg nog eens extra onder de loep laten nemen. Bij 23 woningen aan de Marialaan en de Kastanjelaan, het laagste punt van het dorp, is de situatie door deskundigen onderzocht. Er is per woning een advies op maat uitgebracht wat de bewoners zouden kunnen doen om het water buiten de deur te houden.

Volgens wethouder Steffens is uit dit onderzoek gebleken dat bij zeven huizen nog eens extra maatregelen nodig zijn als de regen met bakken uit de lucht komt. De gemeente wil die huishoudens dus compenseren voor de kosten die ze moeten maken.

De gemeente wil ook de wateroverlast op bedrijventerrein De Weeren terugdringen. Wethouder Steffens toonde zich dinsdag teleurgesteld over het feit dat zo weinig ondernemers hierin met de gemeente willen samenwerken. Ondanks inspanningen van de gemeente hebben slechts ruim 40 ondernemers van de 300 op de Weeren zich bereid getoond om de handschoen met de gemeente op te pakken.