• Ziere: 'Coaching is een belangrijk aspect in het spelletje, waardoor je doelpunten kan voorkomen.

    pr

Jan Ziere (37) hangt voetbalschoenen aan de wilgen

HOOFDDORP Jan Ziere sloot twee weken geleden zijn voetballoopbaan af bij SV Hoofddorp. De 37-jarige keeper hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen en gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zijn ervaringen in de voetbalwereld zal hij echter nooit vergeten.

Ziere heeft een behoorlijke loopbaan erop zitten. De keeper begon zijn carrière bij DSOV en vervolgde zijn route langs EDO, Stormvogels, een stage bij Everton, voor de tweede maal DSOV, SV Hoofddorp, DCG, opnieuw Stormvogels, DSOV en SV Hoofddorp, Ajax en dit seizoen voor de derde maal SV Hoofddorp.

Eén van de mooie momenten uit de carrière van Ziere is de promotie van SV Hoofddorp naar de Eerste Klasse. "Voordat ik naar Ajax ging, zijn we via de nacompetitie met Hoofddorp gepromoveerd van de Tweede naar de Eerste Klasse. Dat was geweldig', vertelt Ziere. Na de promotie meldde de Ajax Amateurs zich, die de keeper inlijfden. Na een jaar keerde Ziere weer terug naar Hoofddorp. 'Ik wilde weer vol aan de bak en één tot twee jaar keepen. Bij Ajax kon ik blijven, alleen de eerste keeper ging uiteindelijk niet weg. Dan moet je eieren voor je geld kiezen."

STOPPEN Dat potentiële tweede jaar kwam uiteindelijk niet meer. "Er zijn een aantal factoren die meespelen om te stoppen. Als je bovenin meedraait en je hebt een geweldig seizoen, dan ga je sneller nog een jaartje verder. Alleen het kost soms zoveel energie, wat overigens niet erg is, maar op een gegeven moment is het ook wel weer mooi geweest. Dus in november dacht ik: het is prima zo." Zijn beslissing kwam bij nader inzien goed uit, want Ziere heeft nieuwe uitdagingen voor zich. "Samen met mijn vader heb ik een zaak. Dat deed ik altijd parttime en mijn vader fulltime. Ik wilde het wel overnemen, maar dan wel uitbreiden. Nu kreeg ik een pand op het oog om het bedrijf groter te maken, dus ik zal me daar verder op richten." Breek in de waarderpolder wordt een uitbreiding van het huidige bedrijf Ziere-Partyservice.

TERUGKIJKEN Nu zijn carrière erop zit, wordt het tijd terug te kijken. Wat vond Ziere zijn mooiste moment uit zijn carrière? "Dat zijn meerdere belevenissen geweest. Het meeste blijft je bij op het moment dat je promoveert of kampioen wordt met een elftal, want dan heb je groot feest. Dat zijn momenten die je niet meer vergeet."

Tot slot heeft Ziere nog een aantal tips voor alle jonge keepers met een vergelijkbaar talent. "Probeer in je beginjaren zoveel mogelijk te spelen. Wel in het eerste elftal, al is het maar een niveau lager. Hoog in het tweede elftal spelen geeft je namelijk minder ervaring dan laag in het eerste elftal. Je moet bovendien altijd blijven werken aan de communicatie met de verdediging. Coaching is simpelweg een belangrijk aspect in het spelletje, waardoor je doelpunten kan voorkomen. Dat is het belangrijkste", aldus Ziere.

Jordi Smit