• Jetty vertelt Saar en Boris over de 'stoute' Rudi Reiger

    Foto: PR

Jetty Joppe schreef over de avonturen van Rudi Reiger

Anja Maas

HOOFDDORP "Ik ruimde pas een bureau op en vond een oud schriftje. Nog uit mijn tijd op de basisschool. Er stonden verhaaltjes in die ik had gemaakt om voor te lezen. Ik had geen idee dat ik het nog had. Dus ja, schrijven zat er bij mij kennelijk al vroeg in."

Jetty Joppe beleeft spannende dagen. De bijzondere avonturen van de ondeugende reiger Rudi zijn zojuist bij haar thuis afgeleverd. Binnenkort zijn ze te koop bij boekhandel Stevens. Het verhaal is bestemd voor kinderen vanaf 3 jaar. "Om voor te lezen. Maar ook de iets groteren, die al zelf kunnen lezen, zullen het leuk vinden".

Jetty's loopbaan als schrijfster begon op de basisschool. Die stond in Alkmaar, de stad waar ze ook werd geboren. Op haar twaalfde verhuisde ze naar Haarlem en na haar huwelijk landde ze samen met echtgenoot Rob in Hoofddorp. "We wonen hier bijna 40 jaar. En met veel plezier. We hebben twee volwassen zoons en twee kleinkinderen: Saar en Boris. Via hen kom ik terecht bij mijn boek, want zij spelen, samen met reiger Rudi en mijn man – in het boek 'de meneer van het huis'– een rol in het verhaal. Inspiratie? Die kwam uit mijn tuin. Ik zag steeds een reiger neerstrijken bij onze vijver, die vol zat met vis. Voor hem heerlijke hapjes. Hij kreeg er nooit genoeg van. Wat mijn man ook deed om hem weg te jagen, niets hielp. Rudi wist alle hindernissen te vermijden. Hij had te veel honger. Maar uiteindelijk komen mijn man en Rudi er samen uit. Met een compromis, waar ook Saar en Boris blij mee zijn."

INSPIRATIE Jetty wil het niet bij het verhaal over Rudi Reiger laten. "Als er een schaap over de dam is…, dat geldt ook voor je eerste boek. Ik loop rond met ideeën over Maartje Mol en Doortje Duif. Mijn tuin biedt inspiratie genoeg. Helemaal niet erg, want schrijven is mijn passie. Ik ben er altijd mee bezig geweest en heb ook verschillende cursussen gevolgd. Onder andere een professionele bij Mirjam Oldenhave, de auteur van de boeken over Mees Kees. Erg boeiend, ik heb er veel van geleerd."

Voordat Rudi Reiger het levenslicht zag, schreef ze De Magische Bal, over een jongen die terug gaat in de tijd. Het is een boek voor kinderen vanaf 12 jaar, dat helaas nooit werd uitgegeven. "Zoals dat zo vaak gaat kreeg ook ik van de uitgevers het briefje: "leuk, maar geen budget." Dat lot gunde ik Rudi niet en ik besloot te proberen het boek in eigen beheer uit te geven. Dankzij de illustraties van Ed van Brummen komt deze ondeugende reiger nu prachtig tot leven."

De eerste enthousiaste reacties zijn er al. Ze presenteerde het boek onlangs bij Franz Bodner tijdens de Lenteborrel. En zondag 14 april introduceert ze Rudi Reiger bij boekhandel Stevens, waar ze ook signeert. Interesse? Welkom vanaf 14.30 uur.

Info: jetty.gvu@gmail.com, waar het boek ook besteld kan worden. Prijs 13,50 euro