Joannes de Doperkerk nu officieel groene kerk

HOOFDDORP Wethouder John Nederstigt trok aan een touwtje dat boven de kerkdeur was gespannen en terwijl de drie pastores en een overvol kerkplein applaudisseerden werd de r.k. kerk aan de Kruisweg officieel een Groene Kerk.

Het is zondag 11 september en de Joannes de Doperparochie houdt Open Huis vanwege de start van het nieuwe seizoen. Direct na de viering onthult de wethouder - met 'duurzaamheid' in zijn takenpakket' - het bordje 'Wij zijn een groene kerk', dat links van de toegangsdeur te zien is. "Een perfecte plek", aldus pastor Kees van Lent met een knipoog naar de idealen van Groen Links, de partij waarmee pastor Leo Mesman, die vorige week afscheid nam, nauw verbonden is geweest.

"Prachtig", zegt ook John Nederstigt. "We moeten werken aan een duurzame samenleving, waarin mensen gezond kunnen leven, wonen en werken. En duurzaam worden, zoiets doe je niet alleen. We moeten daar allemaal samen onze verantwoordelijkheid voor nemen. Deze kerk geeft het goede voorbeeld:: met 225 vierkante meter zonnepanelen op het dak en een verwarmingssysteem waarbij warmte uit de grond wordt verkregen. Dit is nu onze tweede groene kerk. Hieruit blijkt dat een duurzame samenleving geen utopie meer is."