• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

'Kennis van verkeersregels is pure noodzaak'

NIEUW-VENNEP Wethouder Reneman heeft maandagmiddag op symbolische wijze het startsein gegeven voor het praktisch verkeersaxemen op de fiets. Hij deed dat in Nieuw-Vennep, vanaf het parkeerterrein bij sv DIOS. 'Het is gewoon pure noodzaak dat, ook onze jongere, verkeersdeelnemers weten hoe zij zich moeten gedragen in het verkeer. En dat ze zich aan die regels houden.'

Daar moet het overigens niet bij blijven, aldus de wethouder Verkeer en Vervoer. Zodra zij deelnemen aan dat verkeer moeten ze dat wel doen op een geschikte fiets en er moet sprake zijn van veilige verkeersroutes. "Voor dat laatste kan en moet de gemeente zorgen. Voor een fiets die aan de regels voldoet, moeten ze zelf zorgen."

Dat aan dat laatste niet altijd voldaan wordt, bleek ook deze middag. De vertegenwoordiger van de fietsersbond had zijn handen er aan vol om alle fietsen te controleren en goed te keuren, en om hier en daar reparaties te verrichten. Dat betrof vooral zachte banden oppompen, de fietsbellen (er waren genoeg reservebellen aangeleverd via de MeerWinkel) weer goed laten klinken en, opvallend genoeg, de asmoeren aandraaien waarmee het wiel wordt vastgezet. Bij menig fiets konden die een halve en soms zelfs een volle slag gebruiken om goed vast te zitten. Maar fietsen die zo 'slecht' waren dat er geen examen mee gedaan mocht worden, waren er niet. "Iedereen kon dus starten", aldus de man van de fietsersbond. "Er hoefden geen noodmaatregelen getroffen te worden."

Het rijden van de route met onderweg controleurs nam ongeveer 25 minuten in beslag en zo kon het gebeuren dat de eerste al weer terug was voordat de laatste (er waren maandagmiddag kinderen van Avonturijn en De Fakkel) was gestart. "Het viel wel mee", liet Maaike weten. Zij was even daarvoor officieel op pad gestuurd door de wethouder. Waar ze wel door in de war was geraakt, was het ontbreken (of niet goed kunnen zien) van de borden.

Wanneer de diploma's worden uitgedeeld, was op de parkeerplaats niet bekend.