'Kermis Nieuw-Vennep heeft boost nodig'

NIEUW-VENNEP De oranjevereniging blijft zich inspannen om de feestweek van Nieuw-Vennep terug te halen naar het centrum. Met name de kermis kan wel een extra boost gebruiken, vindt voorzitter John Stassen. Het Harmonieplein is volgens hem een betere plek dan het ijsbaanterrein.

Oranjevereniging Beatrix sprak al eerder met de gemeente over een terugkeer van de feesttent en de kermis naar het centrum van het dorp. Dat ketste toen af omdat ambtenaren precariorechten in rekening wilden brengen voor het gebruik van het Harmonieplein. Ook maakten enkele pleinbewoners bezwaar tegen de te verwachten (geluids)overlast.

REURING Volgens Stassen kunnen er met een verplaatsing van de kermis naar het centrum van het dorp twee vliegen in een klap worden geslagen. 'Winkeliers en gemeente willen dat er meer reuring in het hart van Nieuw-Vennep komt. Daar lijkt me dit bij uitstek geschikt voor.' Tegelijkertijd geeft dat ook de kermis zelf een impuls. Zeker nu aan de centrumzijde gras is ingezaaid, is er volgens hem ruimte genoeg op het plein.

BETALINGSACHTERSTAND De organisatie van de kermis op het ijsbaanterrein stelt de oranjevereniging de laatste jaren voor steeds meer problemen. De kermisfamilie die de attracties als tussenpersoon naar Nieuw-Vennep haalt, heeft al langere tijd een betalingsachterstand. 'Als die financiële vordering niet snel ingelopen wordt, verbreken we het contract en zullen we een andere kermisexploitant moeten zoeken', laat Stassen weten. Welke consequenties zo'n beslissing op de grootte van de kermis en het soort attracties zal hebben, is moeilijk in te schatten.

'Het probleem van de kermis is dat zij eigenlijk meer bezoekers nodig heeft dan aan de Zuiderdreef', zegt Stassen. Het succes van de kermis is op de huidige plek vaak erg van het weer afhankelijk, constateert hij: 'Als het waait is het fout, als het te heet is het fout, als het regent is het fout.'

Dat sommige bewoners geluidsoverlast vrezen, vindt Stassen niet meteen een argument om alle plannen voor een verplaatsing stop te zetten. 'Kijk naar een evenement als Meerlive in Hoofddorp, dat duurt 4 dagen en kan daar toch ook?'

PRECARIO De oranjevereniging met in haar kielzog de dorpsraad en centrumondernemers is nog altijd met de gemeente over het onderwerp in gesprek. Stassen: 'Als het niet voor dit jaar is, dan toch zeker voor volgend jaar.' De verantwoordelijke wethouder heeft beloofd intern uit te zoeken waarom er daar precariogelden worden gevraagd en of dit wel nodig is.

Vast staat dat de organisatoren van de kermis geen precario op kunnen brengen. De oranjevereniging sloot het afgelopen boekjaar al met een verlies af van bijna tienduizend euro. Alhoewel zij met een eigen vermogen van zo'n 18.000 euro nog altijd kerngezond is, moet de hand dit jaar op de knip. Het boerengolf, schilderen op de boerderij, pimp your bike (Stassen: 'Daar waren meer juryleden dan deelnemers'), het rondje dorp en de orange party keren daarom dit jaar niet meer op het programma.

SPANDOEKEN Verder wordt gekeken of om kosten te besparen de wielerronde en het hardloopevent niet op hetzelfde parcours kunnen worden gehouden komend jaar. Tegelijk gaat de OV Beatrix ook een ledenwerfactie op poten zetten om het aantal leden van 1200 te laten verdubbelen. Met name in Getsewoud, waar zich in de laatste jaren nauwelijks nieuwe leden aanmeldden, wil zij meer 'oranjegevoel'. OV Beatrix wil daar zichtbaarder worden door spandoeken op te hangen, zoals dat in omliggende plaatsen als Hillegom en Lisse ook gebeurt tijdens festiviteiten.