• Ton Dijkstra

'Klagen over vlieglawaai Schiphol mag nog wél'

HOOFDDORP Het klopt niet dat toekomstige bewoners van nieuwbouwlocaties in de buurt van Schiphol niet meer mogen klagen over vlieglawaai. Dat zei wethouder Adam Elzakalai van Luchthavenzaken donderdag in reactie op berichten dat bewoners een overeenkomst moeten tekenen waarin ze toezeggen niet meer te klagen over het vliegverkeer.

Volgens de bewuste berichten is het 'boetebeding' een onderdeel van het pakket aan maatregelen om nieuwbouw in geluidgehinderde gebieden van Schiphol toe te staan. "Dit is gewoon niet waar", zo reageerde Elzakalai. "Het is altijd een democratisch recht om te klagen. Dat wordt echt niet aangetast."

De wethouder vindt het jammer dat de berichtgeving over het boetebeding het in zijn ogen echte nieuws van deze week ondersneeuwt. "Het is natuurlijk erg goed nieuws dat staatssecretaris Dijksma een besluit naar de koning heeft gestuurd om woningen toe te staan in de zogeheten LIB-gebieden." Dat zijn gebieden waar tot nu toe geen woningbouw mogelijk is door de nabijheid van Schiphol.

Het besluit, dat begin volgend jaar ingaat, is vooral goed nieuws voor de dorpen Rijsenhout en Zwanenburg. Daar kunnen binnenkort op kleine schaal nieuwe woningen worden gebouwd. Volgens wethouder Elzakalai is dat enorm belangrijk voor de leefbaarheid van beide dorpen.

Elzakalai vindt dat het jammer dat deelnemers aan de Omgevingsraad van Schiphol de media op de hoogte hebben gesteld van het vermeende boetebeding. "Het draagt niet bij aan de goede samenwerking in die Omgevingsraad."