• Ton Dijkstra

Komst midstaywoningen in Floriande met jaar vertraagd

HOOFDDORP Het ombouwen van noodlokalen aan de Fanny Blankers-Koenlaan in de wijk Floriande in Hoofddorp tot zogeheten midstaywoningen is vertraagd. Wethouder Tom Horn van Wonen denkt dat de 18 woningen nu pas eind volgend jaar beschikbaar komen, zo zei hij dinsdag tijdens het wekelijkse persuurtje.

Volgens wethouder Horn is de vertraging het gevolg van nieuwe wetgeving die woningcorporaties verbiedt om tijdelijke contracten af te sluiten met huurders. De gemeente en Ymere zijn daarom een tijd lang op zoek geweest naar een oplossing.

Volgens Horn is die oplossing nu gevonden. De gemeente stelt een verordening op, waarbij de kandidaten voor de midstaywoningen onder een algemene urgentieregeling vallen. Dan mag een tijdelijk huurcontract wettelijk wel.

De midstayhuizen zijn vooral bedoeld voor urgent woningzoekenden maar kunnen ook worden gebruikt voor de huisvesting van statushouders of starters op de woningmarkt. Het is de opzet dat de tijdelijke huurders maximaal twee jaar in de omgebouwde woningen blijven wonen. Volgens Tom Horn moeten ze daarna nog wel steun krijgen om elders onderdak als huurder te krijgen. Daarbij gaat het om een zogeheten ruggesteunregeling.

De wethouder hoopt dat Ymere nog voor de kerst kan beginnen met de verbouw van de noodlokalen. De operatie is naar verwachting pas eind volgend jaar afgerond. De oorspronkelijke planning was dat de midstaywoningen eind dit jaar in gebruik zouden kunnen worden genomen.