Koos van den Berg winnaar van Cruquius Penning 2019

HAARLEMMERMEER Advocaat Koos van den Berg heeft de Cruquius Penning 2019 gewonnen. Dat heeft de gemeente Haarlemmermeer vandaag bekendgemaakt. Van den Berg heeft de prijs in de wacht gesleept omdat hij in 2018 'een forse bijdrage heeft geleverd aan een duurzamer Nederland'. 

Advocaat Koos van den Berg mag 30 januari uit handen van burgemeester Onno Hoes de Cruquius Penning in ontvangst nemen. Van den Berg heeft voor Urgenda in 2015 bij de rechtbank Den Haag de spraakmakende rechtszaak over het landelijke klimaatbeleid tegen de Nederlandse staat gewonnen. Ook internationaal kreeg deze zaak veel aandacht.

ERKENNING De Cruquius Penning wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De prijs is een erkenning voor personen die in het voorgaande jaar op een positieve manier hun stempel hebben gedrukt op thema's rond duurzaamheid. De Cruquius Penning is in het leven geroepen door de gemeente Haarlemmermeer om uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid te erkennen. Eerdere winnaars zijn Pallas Agterberg (2016), Onno Dwars (2017) en Marc van Rijsselberghe (2018).

De belangrijkste drijfveer in het werk van Van den Berg is 'een gevoel voor rechtvaardigheid'. "Wij zijn de veroorzakers van de klimaatproblemen, maar zadelen anderen op met de gevolgen daarvan. Dat is onrecht. Door onze manier van leven is de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen heel problematisch. Ondertussen tekent Nederland alle internationale klimaatverdragen en roept 'oh, wat erg allemaal'. Maar blijft gewoon het vieste jongetje van Europa", aldus Van den Berg.

Bron: gemeente Haarlemmermeer