• Ton Dijkstra

Kritiek op weghalen van drempels

HOOFDDORP De recente aankondiging van verkeerswethouder Derk Reneman om drie hoge verkeersdrempels op de IJweg in Hoofddorp en Zwanenburg te laten verwijderen en ook de zogeheten plateaus op termijn te veranderen, is niet overal in goede aarde gevallen. Met name bewoners van de IJweg zijn niet onverdeeld gelukkig met de plannen van de wethouder.

Zo heeft bewoner André Peppelman een e-mail gestuurd naar wethouder Reneman waarin hij forse kritiek spuit over de plannen. Volgens de woordvoerster van de wethouder zijn er in totaal vijf reacties bij de gemeente binnengekomen naar aanleiding van het plan de verkeersdrempels te verwijderen.

De woordvoerster zegt dat bewoners van de IJweg zullen worden betrokken bij de inrichting van de weg. Dat geldt volgens haar niet alleen voor de bewoners die een e-mail hebben gestuurd.

Bewoner André Peppelman zegt in de mail aan de wethouder hoogst verbaasd te zijn over de aankondiging. Volgens hem hebben bewoners van de IJweg vooraf geen enkele informatie gekregen en ook geen inspraak.

"U lanceert een meldpunt, oproepen in lokale kranten tot melden mèt foto van de IJweg prominent in beeld. Wie gaan dan reageren op uw 'toppers' denkt u? Omwonenden of gemeenteleden die graag zo snel als mogelijk van A naar B willen? Ik noem dat goedkoop scoren. Gaan al uw verkeersdossiers voortaan per meldpunt beslecht worden? Ik dacht dat de VVD, de partij waar ik mijn stem aan gegeven heb, zo tegen referenda is en besturen bij de waan van de dag."

De Hoofddorper zegt de aankondiging van de wethouder hoog op te nemen. "De gemeente Haarlemmermeer verkoopt in 2005 percelen voor woningbouw aan de IJweg onder de uitdrukkelijke belofte deze af te waarderen tot 30 kilometer. Die afwaardering laat lang op zich wachten. Integendeel, de weg kent over een lengte van bijna twee kilometer tussen Altenburg en de inmiddels Oude Bennebroekerweg geen afslagen en ontwikkelt zich tot een ontsluitingsracebaan naar Floriande door bussluizen en wegafsluitingen elders in de wijk. Ik heb met een aantal bewoners ervoor geknokt de weg te krijgen in de staat zoals deze nu is. Daarmee recht doende aan de belofte die aan de bewoners is gedaan, de veiligheid van omwonenden en die van alle overige verkeersdeelnemers op de IJweg."

 

VERKWANSELD André Peppelman noemt het te gek voor woorden dat de mening van direct omwonenden niet wordt gevraagd. Volgens hem is het democratisch recht van de bewoners om betrokken te worden bij besluitvorming in deze kwestie verkwanseld aan een 'populistisch meldpunt waar per definitie gekleurde antwoorden uit komen'.

De bewoner hoopt dat wethouder Reneman nog eens goed over de zaak nadenkt. "Fietsers en het vele kruisende verkeer door voetgangers tussen wijk en recreatieplan zijn belangrijker dan twee seconden tijdwinst."