• pr

Franz Bodner maakt 30 jaar vrolijke kunst: niets brengt hem uit zijn humeur

HOOFDDORP Het druilerige weer van deze week brengt hem niet uit zijn humeur. Hooguit is hij iets van slag door het aanhoudend slechte nieuws over het milieu. Maar Franz Bodner blijft vooral een optimistische man en een vrolijke kunstenaar. Dit jaar viert hij zijn dertigjarig jubileum.

Kenners beschouwen Bodner (53) als de beste kunstenaar van Hoofddorp, en niet voor niets is zijn werk op drie plekken in de openbare ruimte te zien: de Liefsdesboom bij het Oude Raadhuis, Vissen in Graan voor Visch en de Noorderling in Hoofddorp-Noord.

"Ik kan er goed van leven, maar rijk word ik niet," zegt hij. "Dat is tegenwoordig moeilijk voor kunstenaars. Maakt niet uit, want ik ben voorlopig nog wel van plan om door te gaan. Het is een leuke markt gericht op vooral ouderen. De laatste jaren heb ik gemerkt dat mensen meer zijn gaan genieten van het leven, en daar hoort een stukje kunst bij. Zeker als er een nieuw huis wordt gekocht schaft men al snel een modern schilderij aan."

Het kunstenaarschap zat er al vroeg in voor de geboren Oostenrijker, die 24 jaar in Hoofddorp woont. Op zijn vijftiende koos hij al voor een kunstzinnige opleiding, gecombineerd met metaalsmid. Acht jaar later was zijn eerste echte kunstwerk klaar: een beeldhouwwerk met keramiek.

"Sindsdien ben ik een aardig stuk beter geworden", lacht Bodner als hem naar zijn vorderingen wordt gevraagd. "Toch was mijn eerste werk ook best wel goed. Het gaat om de context de emotie die een kunststuk heeft. Maar in de loop der jaren ben ik veel nauwkeuriger en beter geworden en heb nieuwe processen opgestart. Ook is mijn stijl veranderd, van abstract naar figuratief naar popart. Ik heb altijd verandering toegelaten."

Wat bleef is het ongekende optimisme van de kunstenaar. Met zijn werken wil Bodner aandacht vragen voor de waardevolle en juist kleine dingen en momenten in het leven. Zijn kenmerkende beeldentaal in schitterende felle kleuren, maken Bodners' 'eigen' wereld zichtbaar. Aan deze vrolijke schilderijen en grafiek, bevolkt door ogenschijnlijk naïeve figuren, ligt echter ook een maatschappij kritische noot ten grondslag.

"Ik vind dat veel mensen te snel en te egoïstisch leven. Dat probeer ik te pareren door bijvoorbeeld een vrouw te schilderen die zorgt voor quality time door hangend op een bank een boek te lezen met een glas wijn voor zich. Noem het een duwtje naar het simpelweg weer stilstaan bij de essentie van het leven."

"Treuren om huidige situatie in de wereld heeft geen zin. Natuurlijk, je moet je ogen niet sluiten voor de problemen. Maar er valt altijd wel iets goeds te vinden. Het is een kwestie van flexibel zijn. Als er negen negatieve dingen gebeuren, en één positief, dan moet je je daaraan vasthouden."

Franz Bodner presenteert zijn nieuwste werken tijdens de Open dagen zaterdag 5 en zondag 6 oktober van 15.00 tot 17.00 uur in zijn atelier aan de Graftermeerstraat 20 in Hoofddorp.

Eric Hoenson