Kwekerij voor micro-wieren officieel in gebruik

RIJSENHOUT Veel lovende woorden gistermiddag tijdens de in gebruik name van de micro-wierenkwekerij van Algea Innovations Haarlemmermeer in Rijsenhout. Volgens oud-minister en schrijver Jan Terlouw verdient de locale politiek een pluim door het project te ondersteunen.

Ambassadeur duurzaamheid wordt hij wel genoemd en de vele aanwezigen zijn het er over eens dat Terlouw deze titel helemaal waar maakt. Zo gedreven vertelt hij in de voormalige tuinbouwkas waar de zon op het glas staat te branden, over zijn zorgen om het klimaat. Hij draagt oplossingen aan, prijst de Haarlemmermeerse politiek als het om faciliteren van duurzaamheid gaat en noemt in dat verband de landelijke politiek 'waardeloos'.

Wethouder John Nederstigt (Duurzaamheid) van de gemeente Haarlemmermeer straalt uiteraard vanwege het compliment, maar benadrukt dat er nog heel veel moet gebeuren. "We moeten onze eigen verantwoording nemen. Zelf de handen uit de mouwen steken en niet gaan zitten wachten op Den Haag of Brussel. Daarom ook is het zo geweldig dat er ondernemers zijn die hier in een niet meer gebruikte tuinbouwkas een complete kwekerij voor micro-wieren aanleggen. Jullie blazen deze kas nieuw leven in en produceren bovendien dé superfoods van de toekomst", zegt hij met een blik op Robert Baard, directeur van Algae Innovations Haarlemmermeer die het heeft aangedurfd met compleet andere plantjes dan voorheen, een leegstaande kas waarin ooit potplanten werden gekweekt, een nieuwe toekomst te geven. "Hergebruik dat past in de circulaire economie."

Ook directeur Andrea van de Graaf van Meermaker is duidelijk blij dat de twee bassins vol micro-algen er liggen. Meermaker is door de gemeente Haarlemmermeer opgericht met als doelstelling pioniers een steuntje in de rug te geven en innovatieve bedrijven naar Haarlemmermeer te trekken. "Meermaker heeft dit project voor een deel gefinancierd. Er zit nog geld in de pot, wij kunnen innovatieve ondernemers dus nog een zetje geven", doet zij een oproep vooral met vernieuwde initiatieven te komen. Het is koren op de molen van Rijsenhouter Paul Bos, voorvechter van de circulaire economie. Een nieuw begrip voor wat vroeger kringloop genoemd werd. Hij constateert dat er in de buurt heel veel kassen leegstaan. Ideaal voor een scala aan nieuwe initiatieven volgens Bos. "Rijsenhout moet een hotspot worden van circulaire economie. "

Terlouw, Nederstigt en Van de Graaf stellen de kwekerij in gebruik door respectievelijk het schoepenrad, de oogstpompen en de led-verlichting in werking te stellen.