• Jan Aukes
  • Jan Aukes
  • Jan Aukes
  • Jan Aukes
  • Jan Aukes
  • Jan Aukes

Ladders Zat: opmerkelijke performance act

HOOFDDORP "Houden jullie nou op met al dat lawaai. Weten jullie wel hoe laat het is?. De mensen willen naar bed. Het is hier Hoofddorp. Dat is een rustoord, begrijpen jullie!" Hevig geschrokken verlaat de complete cast het podium. Weggejaagd…. Waarheen? Geen idee. Maar Pavlo, de "pseudo-asielzoeker" vertrouwt op een oplossing. There's a place for us, zingt hij. Somewhere….

Het is dinsdagavond 4 augustus en het Labyrint in de tuin achter de H. Joannes de Doperkerk is omgetoverd in een toneelvloer. Op de trappen van het amfitheater eromheen kijkt het publiek - er is plek voor ongeveer 140 mensen - naar Ladders Zat, de eerste productie in dit nieuwe openluchttheater. Zoiets is in ons land altijd een waagstuk. Met ons instabiele klimaat zijn voorzorgsmaatregelen nu eenmaal onvermijdelijk. Overkappen dus. Daaarvoor is uitstekend verzorgd. Droog en zonder last van wind kan er genoten worden van een bijzondere voorstelling.

"Een performance act", noemt auteur Jan Bal zijn stuk Ladders Zat, waarin hij verschillend groepen mensen introduceert, die tegen elkaar oplopen op een camping, die heel toepasselijk De Ontmoeting heet. Pavlo, een asielzoeker die dat toch niet is, heeft de opdracht gekregen deze camping te runnen. En dat lukt niet zo goed. Er zijn veel teveel mensen en met iedereen is wel wat. Al die persoonlijke hobbels passeren de revue, terwijl tegelijk duidelijk is, dat ze er allemaal het beste van willen maken. De voorstelling biedt vlotte dansnummers, humoristische teksten, en veel herkenbare liedjes. En bij dat laatste hebben mensen met Amsterdamse - lees Jordanese roots - duidelijk een streepje voor. Er valt beslist het nodige te lachen, maar Ladders Zat dwingt ook tot nadenken. Want, zegt de acteur die een begrafenisondernemer speelt, er zijn hier Ladders Zat….. Waarvoor dan? Je kunt steeds een stapje omhoog doen en daarmee in het leven vooruit komen. Maar zo'n stap kan ook een misstap zijn….. en dan kun je diep vallen. Dit thema, gekoppeld aan vakantie op een camping, leuk, maar je bent er toch niet helemaal thuis, brengt het publiek bij de zoektocht van mensen om ergens hun eigen plek te vinden. Zoals Pavlo en ongetwijfeld vele andere vluchtelingen Een thuis, maar waar? Somewhere…

Jan Bal, ex-directeur van basisschool De Klimop, heeft nu zijn eigen cabaretgroep Sofokles, waarmee hij al eens in de prijzen viel. Met Ladders Zat wijdt hij deze week Theater Het Labyrint in, toevallig ontstaan omdat er bij het uitgraven van de kelder onder de r.k. kerk veel klei vrij kwam. Dat werd gebruikt voor de bouw van een theatertje. "Een mooie aanwinst voor onze Bijbelse kerktuin", aldus pastoor Kees van Lent.

De officiële première van Ladders Zat is op 6 augustus. Aanvang 21.00 uur. Meer info: www.bijbelsetuininhoofddorp.nl. Kaarten voor de voorstellingen van 7 en 8 augustus zijn voor 12,50 euro te koop bij Boekwinkel Het Kruispunt, te vinden op het kerkterrein.