• Ton Dijkstra

Leerlingen Herbert Vissers College presenteren werkstuk aan gemeenteraad

HOOFDDORP Drie leerlingen van het Herbert Vissers College uit Nieuw-Vennep hebben donderdag een werkstuk over vliegoverlast gepresenteerd aan de gemeenteraad. Quinty Cornelius, Lotta Roos en Maxime Lochtenberg waren al eerder te gast in de raad.

De drie leerlingen hebben onderzocht wat de overlast van vliegverkeer doet met inwoners van Nieuw-Vennep. Zij interviewden daarvoor onder andere PvdA-raadslid Mieke Booij en een luchtverkeersleidster. Volgens de leerlingen vinden veel inwoners dat vliegtuigen te vaak en te veel laag overvliegen, maar dat het weinig zin heeft om daarover te klagen. Op een gegeven moment heb je het niet meer in de gaten, zo is ook de ervaring van de leerlingen zelf.

Wat zou je eraan kunnen doen om de overlast te beperken, was een vraag uit het onderzoek. Stillere vliegtuigen is volgens de leerlingen niet echt een optie, omdat deskundigen menen dat vliegtuigen niet stiller zijn te krijgen dan ze nu al zijn.

Een optie is volgens hen wel vaker de trein nemen in plaats van het vliegtuig. Waarom zou je als je naar Parijs moet het vliegtuig nemen als je ook met de trein kan. Ook andere mogelijkheden van vervoer zijn een goed alternatief voor het vliegtuig, aldus de drie leerlingen van het HVC.

Quinty, Lotta en Maxime kregen een daverend applaus van de gemeenteraad toen ze vertelden dat ze een 9 hebben gekregen voor hun werkstuk. De drie glommen van trots door de waardering die ze kregen.