• Pixabay.com

Lerarentekort speelt ook in Haarlemmermeer

HOOFDDORP Ook in Haarlemmermeer kampen basisscholen met een chronisch tekort aan leerkrachten. Dat heeft onderwijswethouder John Nederstigt donderdag tijdens de raadsvergadering geantwoord op mondelinge vragen van PvdA-raadslid Fien Eveleens.

Het raadslid stelde de vragen naar aanleiding van het nieuws dat scholen in de gemeente Zaanstad een vierdaagse schoolweek hebben ingevoerd door een tekort aan leerkrachten. Eveleens wilde weten of die problemen ook in Haarlemmermeer spelen.

Wethouder Nederstigt antwoordde dat hij zich kon herinneren dat die vraag ook zo'n anderhalf geleden is gesteld. Toen was er nog weinig aan de hand. Maar de situatie is inmiddels veranderd, zo gaf de wethouder toe. De krapte aan leerkrachten is ook in de polder goed voelbaar. Zo hebben enkele scholen voor de zomervakantie hun leerlingen een middag naar huis gestuurd omdat er geen vervangende leerkracht beschikbaar was, aldus Nederstigt.

Lichtpuntje is volgens de wethouder de toename van leerlingen op de PABO's, dus er worden in elk geval verse leerkrachten opgeleid. Maar dat lost het probleem op korte termijn niet op, zo verwacht John Nederstigt. De situatie zal voorlopig nog wel even nijpend blijven.