• Bedrijfsleider Robin Smakman, souschef Henk Drogtrop en eigenaar William Brands heten de gasten van harte welkom.

    Michel van Bergen
  • Het sfeervolle restaurant heeft een warme maritieme sfeer.

    Michel van Bergen

Lezersmenu: Dagverse vis met passie bereid bij De Meerplaats

Voor wie van vis houdt kan terecht bij visrestaurant De Meerplaats in IJmuiden. Het restaurant serveert vol trots en met veel passie een grote diversiteit aan visspecialiteiten met dagverse vis. Op de menukaart staan ook vleesgerechten en vegetarische gerechten.

Het sfeervolle restaurant heeft een warme maritieme sfeer en ligt pal aan de gezellige haven van IJmuiden. De Meerplaats bestaat al sinds 1970. Sinds 1993 staat de huidige eigenaar, William Brands, aan het roer. De eigenaar vormt samen met bedrijfsleider Robin Smakman en chef-kok Fred Nieswaag de spil van het succesvolle restaurant. Het drietal staat in IJmuiden ook wel bekend als de 'Drie Musketiers', dit vanwege de op elkaar perfect afgestemde samenwerking.

Het restaurant heeft in de loop van tijd een groot gastenbestand opgebouwd die afkomstig zijn vanuit het hele land. ,,We doen altijd ons uiterste best om onze gasten het zoveel mogelijk naar de zin te maken. Het is een combinatie van goed eten, heerlijke bijpassende wijnen, kwaliteit, gastvrijheid, een uitgebreide menukaart en een sfeervol restaurant. Alle gerechten worden in de keuken met veel zorg, liefde en passie bereidt. Dit alles zorgt ervoor dat mensen speciaal voor ons naar IJmuiden afreizen", aldus bedrijfsleider Smakman.

De Meerplaats serveert met trots een grote diversiteit aan vis specialiteiten met dagverse vis, die elke dag rechtstreeks van de visafslag in IJmuiden aangevoerd wordt. ,,Vishandel Jan Molenaar in IJmuiden is al ruim twintig jaar onze vaste leverancier voor de vis en schaaldieren. De smaak van vis komt overigens het best tot zijn recht bij een goed glas wijn. De uitgebreide wijnkaart is samengesteld in samenwerking met gerenommeerd Wijnimporteur Okhuysen en wijnhandel Fred van der Wal", vertelt Smakman.

Wie bij De Meerplaats gaat eten kan kiezen uit de à la carte en het drie-gangen keuzemenu. Buiten de kaart om zijn er ook altijd diverse visspecialiteiten te verkrijgen. ,,Bij het driegangen keuzemenu kunnen mensen hun eigen menu samenstellen door een keuze te maken uit diverse voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten. Dit alles voor slechts 37,50 euro", legt Smakman uit.

Op de uitgebreide menukaart staan diverse visspecialiteiten met onder andere Hollandse garnalen, gerookte paling uit Volendam, Zeeuwse oesters, zalm, tonijn, kabeljauwhaas filet, zeebaars, zeetong, makreel, coquilles en kreeften. ,,In de keuken wordt alleen gewerkt met verse vis en verse ingrediënten. Alles wordt bij ons vers bereidt, dus ook de sauzen en soepen. Onze zelfgemaakte garnalenkroketjes en frisse rabarber behoren tot onze specialiteiten. Voor de mensen die niet zo van vis houden, hebben we ook vleesgerechten op de menukaart staan. Zoals biefstuk, saté en carpaccio. Ook serveren we vegetarische gerechten", aldus Smakman.

In 2018 heeft het restaurant een grote metamorfose ondergaan. ,,Het meubilair is daarbij vernieuwd. Het restaurant heeft nu een akoestische plafond en geluiddempende vloeren en wanden, zodat de gasten elkaar goed kunnen verstaan. De verlichting wordt indirect aangestuurd door de tijden van de zon en de maan. Dit zorgt voor een sfeervolle en rustige ambiance", vertelt Smakman. De Meerplaats beschikt tevens over een aparte ruimte voor bruiloften, feesten, partijen, zakelijke evenementen en recepties. Private Dining behoort ook tot de mogelijkheden. Al dan niet gecombineerd met lunch, diner of buffet.

De Meerplaats heeft in juni een speciaal Lezersmenu. Smakman: ,,Met het Lezersmenu willen we graag nieuwe mensen kennis laten maken met onze restaurant. Kom gezellig een keertje bij ons eten. Maak kennis met onze keuken. Geniet van het drie gangen Lezersmenu voor de speciale prijs van 29,50 euro. De hoofdgerechten zijn inclusief garnituur met gebakken aardappeltjes, frietjes, salade, rabarber en huisgemaakte mayonaise."

Visrestaurant De Meerplaats is zeven dagen in de week open. Zondag tot en met vrijdag vanaf 12.00 uur tot 21.30 uur. Zaterdag vanaf 16.00 uur tot 21.30 uur. Naast het diner kan men van zondag tot en met vrijdag terecht voor een heerlijke lunch. Gratis parkeren voor de deur.

De Meerplaats, Trawlerkade 80 in IJmuiden. Voor meer informatie: www.meerplaats.nl

3-gangen Lezersmenu

Visrestaurant De Meerplaats heeft in de maand juni een speciaal 3- gangen Lezersmenu van 39,50 voor 29,50 euro. Het Lezersmenu wordt alle dagen geserveerd. Ook tijdens de lunch.

Voorgerecht: Rouleaux van gerookte zalm met een vulling van garnalen en paling.

Hoofdgerecht: Een hele in roomboter gebakken tarbot van ongeveer 400 gram met een saus van kreeften hollandaise.

Nagerecht: In balsamico gemarineerde aardbeien met vanille ijs en verse slagroom.

Actie geldig van 1 juni tot en met 30 juni 2019. Reserveren verplicht via www.meerplaats.nl of 0255-510806 onder vermelding van HCnieuws of Witte Weekblad.

Sutiah van Netten