• Trudy Witteman

Li Salaam zit op zwart zaad

HOOFDDORP Je bent migrant en je kunt wel wat hulp gebruiken bij het integreren. Dan klop je aan bij Li Salaam. De nog jonge stichting is zó succesvol dat er wachtlijsten zijn ontstaan. Maar heeft geen geld.

Li Salaam. Arabisch voor welkom. Weten dat je in Haarlemmermeer welkom bent. Dat gevoel geven de vrijwilligers van de stichting de ruim zestig migranten die ze helpen met het maken van huiswerk, die ze bijspijkeren met taal, rekenen en aardrijkskunde, vertrouwd maken met een naaimachine, die taallessen geven aan ouders om meer betrokkenheid bij de school van hun kind te krijgen.

Haarlemmermeer kende al Stichting Sador die migranten hielp. Een van de vrijwilligers was penningmeester Hilde Eijgenhuijsen. Was. In maart stapte ze op vanwege een onoverbrugbaar verschil van inzicht. Hilde was een drijvende kracht en de bezorgdheid over hoe verder was groot. Kinderen en ouderen dreigden het zonder hulp te moeten doen want met Hilde hielden ook alle vrijwilligers het voor gezien. "Een groep moeders wilde een nieuwe stichting oprichten. Om kosten te besparen werd via een slapende stichting een doorstart gemaakt", vertelt Hilde. "Met zijn dochter Farida als voorzitter wordt de stichting van de overleden vader Sabri nu voortgezet. De familie ziet het als een prachtig eerbetoon."

Inmiddels zijn er wachtlijsten. Het ontbreekt aan geld. Hilde: "We zijn werkelijk met niets begonnen. Boeken, naaimachines, alles bleef bij Sador. Ook de subsidies. Om die reden hebben we bij de gemeente een opstartsubsidie aangevraagd, maar deze werd afgewezen. Li Salaam moet het momenteel doen met geld van de vrijwilligers. Een onwenselijke situatie. Maar zij willen mensen die om hulp vragen niet in de kou laten staan." Voor wie wil helpen: de huiswerkbegeleiding is blij met een paar (gebruikte) tablets, printpapier en inktpatronen en de naaigroep met een naaimachine. Een belletje naar 06-2292 3571 volstaat.

Na het maken van hun huiswerk in De Boskern kunnen kinderen nu ook gratis sporten in de naastgelegen gymzaal. Dit in samenwerking met Sportservice Haarlemmermeer. "Want wie een goede conditie heeft, leert gemakkelijker."

Zie ook: www.lisalaam.com.