• Dit jaar wordt voor de eerste keer op het monument een Lichtjesavond gehouden.

    Stockfoto

Lichtjesavond op Monument MH17

VIJFHUIZEN Iedereen die een dierbare wil herdenken is vanavond, vrijdag 23 november, welkom op het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen. Een avond waarbij licht, herinnering en verbondenheid centraal staan.

Op het monument begint om 19.00 uur de Lichtjesavond. Het is een initiatief van de Vrienden van het Nationaal Monument MH17 en wordt dit jaar voor de eerste keer gehouden. In deze donkere dagen van het jaar willen zij mensen in de gelegenheid stellen hun overleden dierbaren te gedenken met een lichtje en muziek. Waar iemand zijn laatste rustplaats heeft, maakt niet uit. Centraal staan de herinnering, het licht en de verbondenheid. Zelf een lichtje meebrengen is mogelijk, maar ook hebben de Vrienden windlichtjes en waxinelichtjes ter beschikking. Vanwege deze bijzondere avond wordt het monument verlicht met ondermeer fakkels.

Vrijwilligers plaatsen bij elk van de 298 bomen van het monument een lichtje. Om de herinnering levend te houden aan de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014. Nabestaanden in Nederland zijn dankbaar voor dit initiatief en noemen het troostrijk dat ook de slachtoffers uit de andere negen landen herdacht worden op het monument dat saamhorigheid en verbinding symboliseert. Een monument dat er eigenlijk niet had mogen komen.

De Lichtjesavond op het monument wordt door velen omarmd, merken de initiatiefnemers. Er is heel veel hulp van de zijde van Vijfhuizense ondernemers en particulieren. Tot aan de jongste dj van het dorp toe. Dankzij alle hulp is er voor iedereen een warm drankje in de vorm van koffie, thee, chocolademelk en gloeiwijn.

Het monument beschikt niet over een toilet. Wie van een toilet gebruik wil maken kan daarvoor terecht op de Camperplaats N205 aan de overzijde van de Vijfhuizerweg. Aan die kant kan ook geparkeerd worden. Beide voorzieningen zijn door middel van bordjes aangegeven.

De herdenkingsbijeenkomst wordt om 20.00 uur afgesloten met het muziekstuk 'Tribute for the Souls', een compositie van Erwin Sengers en Martijn Hak voor de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17.