Lisserbroek wordt als dorp dubbel zo groot

HOOFDDORP Lisserbroek wordt in de nabije toekomst als dorp dubbel zo groot. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het plan om in het gebied Turfspoor 500 tot 800 nieuwe woningen te bouwen. Dat heeft wethouder Adam Elzakalai van Ruimtelijke Ordening dinsdag bekendgemaakt tijdens het wekelijkse persuurtje.

In Lisserbroek wonen nu ruim 3600 mensen. Als de nieuwe huizen in Turfspoor er straks staan worden er dat naar verwachting meer dan 7000. Volgens wethouder Elzakalai hebben inwoners van Lisserbroek enthousiast gereageerd op de bouwplannen.

De dorpsraad heeft de gemeente een brief gestuurd, waarin er waardering wordt uitgesproken over de manier waarop de participatie is geregeld. Zo waren er ruim 200 dorpsbewoners aanwezig op een informatiebijeenkomst over de plannen.

Volgens Adam Elzakalai wordt het nieuwbouwproject bij uitstek geschikt voor liefhebbers van rust, groen en ruimte. Zijn collega Tom Horn van Wonen zei dinsdag dat de gebruikelijke verdeling wordt toegepast, dus voldoende sociale huur en de rest koopwoningen in de vrije markt.

De grond in Turfspoor is in handen van 30 verschillende eigenaren. Die hebben allemaal ingestemd met de plannen. Twee projectontwikkelaars vertegenwoordigen de grondeigenaren. Er is een zogeheten ambitiedocument gemaakt waaraan het nieuwbouwproject zou moeten voldoen. De gemeenteraad moet dat stuk nog goedkeuren.

Wethouder Elzakalai toonde zich dinsdag erg tevreden over de samenwerking met de dorpsbewoners en met de grondeigenaren. De nieuwbouw in Lisserbroek is onderdeel van meer nieuwe huizen in het westelijke deel van Haarlemmermeer, Parels aan de Ringvaart geheten. Eerder werd er al groen licht gegeven voor nieuwe woningen in Cruquius.

Als alles volgens planning verloopt moeten de voorbereidingen voor het bestemmingsplan voor Turfspoor begin volgend jaar klaar zijn. Het bestemmingsplan kan dan naar verwachting eind 2017 worden vastgesteld waarna de bouw van het nieuwe deel van Lisserbroek kan beginnen.