• De letters op het Museumplein moeten verdwijnen.

    ANP Foto

Lokale politici op de bres voor Amsterdams beeldmerk

HAARLEMMERMEER Haarlemmermeerse politici die op de barricaden klimmen om een Amsterdams citymarketing-symbool te behouden. Het klinkt bijzonder, maar het is wel degelijk aan de hand. Zowel de VVD als onafhankelijk raadslid Bert de Ruiter hebben namelijk schriftelijke vragen aan het college gesteld over het mogelijke verdwijnen van de letters 'I amsterdam' op Schiphol. 

Dat zit zo. De fractie van coalitiepartij GroenLinks in de Amsterdamse gemeenteraad heeft er vorige week voor gepleit de letters te verwijderen. Het beeldmerk, dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een populaire fotolocatie voor toeristen, is onder meer te vinden op het Museumplein in de hoofdstad. Volgens GroenLinks in Amsterdam dragen de letters individualisme uit terwijl de stad juist voor iedereen is. 

VRAGEN Tot zover heeft Haarlemmermeer daar natuurlijk niets mee te maken. Maar het beeldmerk is ook te vinden op Schiphol, en dat ligt uiteraard in Haarlemmermeer. Daarom stelden de VVD en onafhankelijk raadslid Bert de Ruiter de afgelopen dagen afzonderlijk van elkaar de nodige vragen over de kwestie aan het college. 

Kern van de vragen is vooral of de gemeente Amsterdam überhaupt bevoegdheid heeft over een beeldmerk dat op Haarlemmermeers grondgebied staat. Daarnaast wil de VVD weten of het Haarlemmermeerse college bereid is de letters over te nemen en te behouden of wellicht elders in de gemeente te plaatsen. De Ruiter gaat zelfs nog een stapje verder, en vraagt of er niet een Haarlemmermeers beeldmerk voor in de plaats kan komen.