• Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman

Luidruchtig afscheid A9

BADHOEVEDORP Een afscheid, maar er wordt geen traan gelaten. Hooguit vloeien er vreugdetranen tijdens de laatste rit over de oude A9. Omdat de lawaai- en stankmakende snelweg door Badhoevedorp nu echt verleden tijd is.

Lawaai wordt er nog één keer gemaakt wanneer vrijdag 7 april de kolonne van drie volle bussen met een aan kop rijdende brandweerwagen tegen middernacht over de inmiddels afgesloten oude A9 rijdt. Er is flink wat herrie. Achter bussen hangt een slinger blikken, de chauffeurs van de bussen testen met plezier hun claxon uit en de brandweermannen laten de sirene voluit loeien. De herrie symboliseert het lawaai waar het dorp ruim een halve eeuw mee te maken heeft gehad.

Het is een feestelijke afsluiting die de gemeente Haarlemmermeer en Rijkswaterstaat voor de Badhoevedorpers in petto heeft. Een drankje om te proosten op de dingen die komen gaan, een mooie toespraak van verkeerswethouder Derk Reneman, een busrit over de oude snelweg waar keihard gewerkt wordt om de aansluitingen op de nieuwe A9 op tijd klaar te hebben en een toepasselijk geschenk bij terugkomst in het dorp. Een toepasselijk geschenk is er ook voor Piet Bouwhuis, de man die 55 jaar geleden samen met een aantal dorpsgenoten het actiecomité 'Snelweg ermee' oprichtte dat onvermoeid bij de politiek bleef aankaarten dat er een foutieve beslissing was genomen om een snelweg dwars door Badhoevedorp aan te leggen. Aan de succesvolle sleutelactie waarbij de Badhoevedorpers massaal oude sleutels inleverden om de provincie duidelijk te maken dat de snelweg toch écht op slot moet, wordt deze avond het laatste hoofdstuk toegevoegd.

Reneman vraagt Piet Bouwhuis zijn zorgvuldig bewaarde sleutels in te leveren. "Je hebt ze niet meer nodig, Piet. De weg gaat vanavond definitief op slot." Vervolgens bedankt hij Piet en alle onvermoeibare actievoerders door de jaren heen voor hun strijd. Om daarna onder luid applaus aan Piet een gouden sleutel te overhandigen. Ingelijst voor boven de bank. Daarna volgt de historische busrit over de oude A9. Weer terug in het dorp is er voor iedereen een zakje sleuteldrop. Om nog eens duidelijk te maken dat de oude A9 op slot zit. Dat het nu eindelijk stil is in het dorp.

Maandag 10 april om 5 uur gaan de hekken weg en kunnen ook de auto's van Amstelveen naar Haarlem over de omgelegde snelweg. De andere richting was in december al opengesteld. De officiële opening vindt maandag om 13.45 uur plaats in aanwezigheid van minister Schultz van Haegen, bestuurders van de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlemmermeer, Vervoerregio Amsterdam en Amsterdam Airport Schiphol. Ook inwoners van Badhoevedorp zijn bij het bijzondere moment aanwezig.

Meer nieuws komende donderdag in de papieren versie van HCnieuws.nl.