• Ton Dijkstra

Maandag politiek debat voor iedereen in de Jopenkerk

HOOFDDORP Vier lokale journalisten die de Haarlemmermeerse politiek op de voet volgen, gaan komende maandag 13 februari raadsleden aan de tand voelen over lokale democratie, economie en huisvesting in Haarlemmermeer.

Het politiek café is in de Jopenkerk (de voormalige Hoofdvaartkerk) aan de Hoofdweg in Hoofddorp. De aanvang is 20 uur precies, inloop vanaf 19.30 uur Niet alleen journalisten en raadsleden maar ook andere inwoners kunnen meedoen aan de discussie.

De raadswerkgroep communicatie van de gemeenteraad organiseert het café. De journalisten die het café leiden zijn Bart Boele (Haarlems Dagblad), Henk van der Eem (MeerRadio), Jan van Grondelle (Meerbusiness) en Frits Verhagen (HCNieuws).

Er zijn drie hoofdthema's, die telkens worden ingeleid door een van de journalisten. Henk van der Eem is gespreksleider. Aan tafel zitten per thema steeds verschillende fracties. Een eerste ronde gaat met en tussen de fracties aan tafel, vervolgens kunnen ook andere politici en vooral ook andere aanwezigen aan het debat deelnemen.

De volgende thema's komen aan de orde: Lokale Democratie over: lokale partijen, regiegemeente die taken delegeert, fusie van gemeenten, niet-gekozen dorps- en wijkraden, participatie Hoofddorp Centraal en rol gemeenteraad, afsplitsende raadsleden en hun legitimatie, dertien partijen in een gemeenteraad. Aan tafel zitten: HAP, Een Haarlemmermeer, D66, Christenunie-SGP en Anneke van der Veer.

Economie over: Schiphol, de Haarlemmermeerse afhankelijkheid van de luchthaven, bedrijventerreinen, beveiliging, MKB, winkelcentra en leegstand. Aan tafel zitten: VVD, SRH, GroenLinks, Forza!

Huisvesting over: woningnood, tekort sociale woningen, wachttijden van 8,5 jaar, achterstand in huisvesting statushouders, tijdelijke woningen, bouw nieuw raadhuis dat miljoenen kost. Aan tafel zitten: CDA, CDVP, PvdA, Onafhankelijk Liberaal.

De raadswerkgroep communicatie van de gemeenteraad hoopt dat naast een goede opkomst van de lokale politici, ook andere inwoners van Haarlemmermeer naar de Jopenkerk willen komen.