• OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Henk van Ommeren

Maatvast zorgt goed voor hun vrijwilligers

BADHOEVEDORP De stichting Maatvast beheert 25 locaties van sociaal en maatschappelijk werk in de Haarlemmermeer. Voor de derde keer werd een speciale dag georganiseerd voor de 350 vrijwilligers die zich regelmatig inzetten voor deze stichting.

Sinds vijf jaar is de stichting Maatvast namens de gemeente Haarlemmermeer verantwoordelijk voor het in stand houden en beheren van vooral wijkcentra en dorpshuizen. Het overgrote deel van dit werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Wethouder Marjolein Steffens roemde in het Dorpshuis in Badhoevedorp de inzet van deze mensen: "Waar er in 2013 nog 100 van jullie enthousiaste mensen actief waren, is dat aantal nu opgelopen tot 350 vrijwilligers. Regelmatig maak ik positieve ontwikkelingen mee. Zo hebben jongeren in jongerencentrum De Basis in Zwanenburg via onder meer crowdfunding een eigen huiskamer in kunnen richten. En zij hebben daar nog meer plannen. In bijna alle dorpskernen in de gemeente komen wij  dit soort initiatieven tegen."

Volgens Peter Schrauwen van Maatvast is dit vooral ook te danken aan de beheerders die de vrijwilligers aansturen: "Zij zijn in staat om de vrijwilligers enthousiast te maken. Alleen op die manier zijn wij in staat om onze doelstelling te realiseren. Dat is sociale activiteiten en betrokkenheid van de jongste kinderen tot de oudste inwoners."

Na de wethouder roemde ook voorzitter van de Raad van Toezicht Peter Kasteleijn de vrijwilligers. Hij noemde hen de smeerolie van de maatschappij. Vervolgens konden de bijna 200 aanwezigen zich te goed doen aan al het eten en drinken wat beschikbaar was. Er waren etenswaren van maar liefst acht verschillende landen aanwezig. Tekenend voor de diversiteit van Maatvast. Opvallend was dat er een redelijke groep jongeren aanwezig was. Voor de rest waren vooral de grijze haren in de meerderheid. Schrauwen: "Het merendeel van de vrijwilligers is toch wel van de iets oudere generatie. Vaak hoor je dat deze mensen zeggen dat zij iets terug willen doen voor de maatschappij."

Een deel van de vrijwilligers kon niet aanwezig zijn. Op diverse locaties in de Haarlemmermeer waren activiteiten waarbij zij niet gemist konden worden. Zo belangrijk is het werk van de vrijwilligers nu eenmaal.