Mantelzorgers tevreden over waardering

HOOFDDORP De ruim 1400 vrijwilligers die vorig jaar in Haarlemmermeer als mantelzorger geregistreerd stonden, zijn tevreden over de waardering die zij hebben gekregen voor hun inzet. Dat blijkt uit een onderzoek. Volgens wethouder Tom Horn van Welzijn hebben de mantelzorgers die waardering het rapportcijfers negen gegeven.

Vorig jaar stonden er in Haarlemmermeer 400 mantelzorgers meer geregistreerd dan een jaar eerder. Dat komt ook doordat er veel bekendheid is gegeven aan de vaak moeilijke taak van deze bijzondere vrijwilligers. Je kunt je laten registeren als mantelzorger als je meer dan drie maanden tenminste 8 uur per week zorg verleent aan een familielid of bekende.

De mantelzorgers hebben voor hun inzet allereerst een cadeaukaart gekregen van 150 euro. Meer dan 1 op de 5 vrijwilligers hebben die kaart omgezet in een VVV-bon. Anderen hebben het geld aan de Zonnebloem, een organisatie die zich inzet voor speciale reizen voor mensen met een beperking. Wethouder Horn noemde die bestemming voor de cadeaukaart dinsdag een 'mooi gebaar'.

Daarnaast is er de jaarlijkse Dag van de Mantelzorger, waar de vrijwilliger in het zonnetje wordt gezet. Vorig jaar deden daar in Haarlemmermeer ruim 350 mensen aan mee. De mantelzorger krijgt tot slot ook nog praktische steun voor de zorg die hij of zij verleent.

Door de tevredenheid onder de mantelzorgers is het college van plan deze groep vrijwilligers dit jaar op dezelfde manier te belonen.