Mariëtte Sedee (CDA) gekozen tot politicus van het jaar

HOOFDDORP Fractievoorzitter Mariëtte Sedee van het CDA is deze week door de politieke journalisten van de lokale en regionale kranten en Meeromroep  gekozen tot Politicus van het jaar 2014. De oppositieleidster bleef VVD-fractieleider Henk Kuipers en PvdA-fractievoorzitter Chris Vonk ruim voor. Zij werden tweede en derde.

Met haar winst is Mariëtte Sedee de eerste winnaar geworden van de Peter van Groenigen Bokaal. Deze prijs dankt zijn naam aan het vorig jaar mei overleden raadslid Peter van Groenigen van de HAP, die in zijn politieke loopbaan ook meerdere keren is gekozen tot politicus van het jaar. De trofee voor de beste politicus is een eerbetoon aan het alom geliefde raadslid.

Mariëtte Sedee krijgt de prijzen volgende week tijdens de raadsvergadering uitgereikt. Zij ontvangt zowel een wisselbeker als een trofee die ze mag houden. Volgens de journalisten heeft de CDA' ster zich in korte tijd ontwikkeld als een gedreven oppositieleidster die graag het debat aangaat, daarbij de aanval niet schuwt en de verrichtingen van het college kritisch volgt.

Met de verkiezing van de beste politicus van 2014 is een oude traditie hersteld. Vorig jaar is de verkiezing niet gehouden, maar in voorgaande jaren was dat telkens wel het geval. Niet alleen de regionale pers koos destijds haar favoriet, maar ook het publiek. Dat laatste is dit jaar niet gebeurd.

Op de lijst van politici die door de journalisten zijn genoemd als kandidaat voor de eerste Peter van Groenigen Bokaal staan ook de namen van burgemeester Theo Weterings (tijdelijk even in Zaanstad) en de HAP-wethouders Ap Reinders en Marjolein Steffens-van de Water. Zij hebben zich volgens het journaille voldoende kunnen profileren om de politieke prijs te kunnen winnen. Mariëtte Sedee vergaarde echter meer punten.

Verder is het opvallend dat HAP-raadslid Peter van Groenigen zelf ook nog is genoemd als mogelijke winnaar van de trofee. Tot aan zijn overlijden in mei was hij immers op de zijn bekende manier actief aanwezig in de raadzaal en ook vooral daarbuiten.