Maria Hoeve wordt op termijn deel van glastuinbouwgebied

RIJSENHOUT De boerderij op de hoek van de Bennebroekerweg en Aalsmeerderweg gaat op termijn plaatsmaken voor een groenstrook binnen het glastuinbouwproject Prima4a. Dat laat Andre Rotteveel namens Stallingbedrijf Glastuinbouw Nederland weten. SGN heeft het gebied in de oksel van Bennebroekerweg en Aalsmeerderweg aangekocht, inclusief de boerderij.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat de huidige staat van onderhoud een bouwkundig herstel uitsluit", aldus Rotteveel. Als belangrijke oorzaak noemt hij de ouderdom van de boerderij in combinatie met de bombardementen in het gebied in de periode '40-'45. "De Maria Hoeve heeft daar zoveel van geleden, dat herstel niet meer tot de opties behoort."

Prima4ra is een (her)ontwikkelingsproject voor glastuinbouwbedrijven op zo'n 380 hectare tussen Geniedijk, de Westeinderplassen en de Venneperweg. Het grootste deel, 220 hectare, ligt tussen Rijsenhout en de A4. De overige 160 hectare bestaat uit kavels in bestaand glastuinbouwgebied. In het zuidelijk deel heeft zich inmiddels onder meer Looije Tomaten gevestigd. Prima4a is een initiatief van SGN en de gemeente Haarlemmermeer.

De Maria Hoeve ligt in het gebied dat in de plannen omschreven wordt als Oostpoort. Het voorste deel van de boerderij staat al leeg, het achterste deel is nog verhuurd. Wanneer het gebied in ontwikkeling wordt genomen is nog niet bekend. Er zijn, volgens Rotteveel, wel geïnteresseerde partners.