• Hans Verbeek (81); 'In mijn jeugd was de kerk een vaste waarde'.

    Robert Joore

Marktpleinkerk viert zondag 16 juni het 90-jarig bestaan

HOOFDDORP De Marktpleinkerk is jarig, het gebouw deed 90 jaar geleden voor het eerst zijn deuren open. Dat wordt zondag 16 juni, in de dienst van 9.30 uur, feestelijk gevierd. Mario Boelen en ds Gerdien Neels gaan voor.

Het markante gebouw, een van de vier herkenningspunten rondom de fontein in het hart van Hoofddorp, is sinds 1929 nauwelijks veranderd. "Zichtbaar aan de buitenkant is alleen de entree aangepast: een glazen hal", weet Hans Verbeek (81). Als geen ander kent de geboren en getogen Hoofddorper de geschiedenis van de kerk. "In mijn jeugd was de kerk een vaste waarde. Iedereen was 'iets'. Hervormd, gereformeerd, katholiek. Wij waren gereformeerd. We woonden achter Hotel de Beurs, en de Marktpleinkerk had een rol bij alle levensgebeurtenissen. Stenen met historie. In ieder geval voor mij, maar zeker ook voor een grote groep anderen."

Hans Verbeek was al jong actief voor 'zijn' kerk. "Ik deed jeugdwerk, onder andere in de jongerensociëteit Focus. In De Deining, naast de Marktpleinkerk, waren culturele activiteiten. In het Brandpunt, naast de Hervormde Kerk langs de Hoofdvaart, had je op zaterdag ontspanningsavonden. Daarna werd ik pastoraal ouderling en nog weer later scriba. Dat ben ik 8 jaar geweest. En ik heb 15 jaar meegewerkt aan het kerkblad Meerklank."

Binnenin werd de Marktpleinkerk wel een paar keer verbouwd. "De moderne tijd vroeg om aanpassingen. Wat ik de mooiste vernieuwing vind? De ramen, ontworpen door Elize Tamboer. Prachtig." Hij herinnert zich belangrijke momenten, zoals de historische ondertekening van de federatie-overeenkomst tussen de Hervormde en Gereformeerde Kerk te Hoofddorp. "Dat gebeurde in De Deining. Daarna wandelden we naar de Hervormde Kerk. Een bijzonder moment, zoiets vergeet je niet." Vast in zijn geheugen staat ook het feest vanwege het 12,5 jarig ambtsjubileum van Ds de Boer. "Een bijzondere avond, omdat de dominee toen al ernstig ziek was." Ook de gang van zaken rondom de kerkdiensten veranderde. "In mijn jeugd moest je in de kerk stilzitten en luisteren. Kinderen zitten tegenwoordig niet meer stil. Daarom is het nu allemaal actiever. Er zijn kinderverteldiensten en voor jongeren vanaf 12 jaar verteldiensten Dat doen we samen met De Ark en de Lichtkring."

100 JAAR De Marktpleinkerk van 2019 staat midden in de samenleving. Ook dat hoort bij deze tijd. "Onze missionaire commissie is ook actief buiten de kerkmuren en promoot activiteiten die voor iedereen, kerkelijk of niet, toegankelijk zijn. Ze leggen contacten, nodigen mensen uit voor koffie, de belangstelling daarvoor is groot." Onveranderd is het saamhorigheidsgevoel dat bij een kerk horen iemand kan geven. "Geloven? Je doet het samen, je bent er voor elkaar. Op zondagmorgen naar de kerk, ook al geloof je niet allemaal hetzelfde, is voor mij heel belangrijk. Ik hoop dat de Marktpleinkerk ook haar 100ste verjaardag zal mogen vieren."

Anja Maas