• Ton Dijkstra

'Media geven negatief beeld over Schiphol'

HOOFDDORP De media geven vaak een negatief beeld over de luchthaven Schiphol door altijd maar op de overlast van het vliegverkeer te focussen. Dat zei VVD-raadslid Pieter-Jan de Baat donderdag tijdens het Vragenuurtje in de gemeenteraad. Hij wilde graag weten hoe het college hier tegenaan keek.

De aanleiding voor de vraag van de VVD'er was een documentaire eerder die week op de televisie over het honderdjarig bestaan van Schiphol. De Baat vond dat de overlast van de luchthaven te veel de boventoon voerde van de uitzending. "Het leek erop alsof wij hier voortdurend met overlast te maken hebben in Haarlemmermeer."

Wethouder Adam Elzakalai van Luchthavenzaken beaamde de onvrede bij het raadslid. Hij had de bewuste documentaire ook gezien en sprak aan de ene kant van een 'mooi naslagwerk' waarin Haarlemmermeer ook uitvoerig aan bod komt.

Aan de andere kant heeft de wethouder een 'irritante kriebel' aan het programma overgehouden. "Altijd weer die negatieve toon rond de luchthaven." Elzakalai zei nog maar eens dat de gemeente Haarlemmermeer veel te danken heeft aan Schiphol.

Fractievoorzitter Mariëtte Sedee van het CDA vond het niet nodig dat VVD'er De Baat het voor Schiphol opnam. Volgens haar is de luchthaven heel goed in staat om dat zelf te doen.

HAP-raadslid Ron Heimerikx bracht naar voren dat de luchthaven kort geleden een leerzame presentatie heeft gegeven van haar toekomstplannen. Er waren echter maar weinig raadsleden bij die bijeenkomst aanwezig. Heimerikx stelde voor om die presentatie te herhalen als de gemeenteraad binnenkort weer eens over Schiphol gaat praten. Wethouder Elzakalai vond dat een zinvolle suggestie.