• Stef Nagel

Meer jazz prijs voor Fay Claassen

Op vrijdag 24 mei overhandigt wethouder van Cultuur Haarlemmermeer A. Ruigrok de Meer Jazz Prijs 2019 aan vocaliste Fay Claassen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een musicus die zijn of haar sporen ruimschoots heeft verdiend. Drievoudig Edisonwinnares Fay Claassen behoort tot de top van vocalistisch Europa.

Een optreden van (de Nederlandse in Keulen wonende) Fay Claassen is een belevenis om nooit te vergeten. Haar timing, muzikale dictie en zeggingskracht zijn ongeëvenaard. Zij treedt regelmatig op met Cor Bakker, met de Beets Brothers en ik oktober toert ze met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Grootheden als Bob Brookmeyer, Vince Mendoza en Michael Abene hebben op hun verzoek voor haar gearrangeerd. Niet voor niets zijn ook toporkesten als de bigband van de West Deutsche Rundfunk en het Metropole Orkest verguld met gastoptredens van deze zangeres.

Het Amerikaanse jazzmagazine 'Cadence' vat de waardering kernachtig samen met: "Fay Claassen is to singing what Audrey Hepburn was to the movies: elegant and graceful." Fay's negende soloalbum was goed voor een derde Edison. Verder ontving ze ondermeer de Preis der Deutsche Schallplattenkritik, een Gouden Plaat en de Chet Baker Award. En dan nu de Meer Jazz Prijs. Deze bestaat uit een door goudsmid Eric van Limpt ontworpen en vervaardigd sierraad. De prijs wordt uitgereikt tijdens een optreden van de Fay Claassen Band in de Kleine Zaal van Schouwburg De Meerse, Hoofddorp. Dit kwartet bestaat naast de zangeres uit toetsenist Karel Boehlee, gitarist Erik Rutjes en bassist Boudewijn Lucas.

Enkele eerdere winnaars van de Meer Jazz Prijs zijn trompettist Eric Vloeimans, Jean 'Toots' Thielemans, trompettist Ack van Rooijen, Rita Reys, Greetje Kauffeld, Edwin Rutten, saxofonist Scott Hamilton en pianist Cor Bakker. Op vrijdag 24 mei van 21.45 tot 23.00 uur in de Kleine Zaal van Schouwburg De Meerse.