• OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Ron Jenner.nl

Meer Jazz Prijs voor Scott Hamilton

HOOFDDORP De Amerikaanse saxofonist Scott Hamilton (61) ontvangt dit jaar de Meer Jazz Prijs. Op zondag 5 juni, de laatste dag van het Corendon Meer Jazz Festival, ontvangt de saxofonist de prijs. Een fraaie met diamantjes ingelegde speld, ontworpen, vervaardigd en beschikbaar gesteld door juwelierdiamantair Paul van 't Hullenaar.

De burgemeester reikt de prijs ieder jaar uit als eerbetoon aan een - meestal wat oudere - jazzmusicus die zijn of haar sporen ruimschoots heeft verdiend.

En dat heeft Hamilton! In zijn jeugd in Providence, Rhode Island heeft hij aan diverse instrumenten geroken, en hij is relatief laat - op zijn zestiende - overgestapt naar de tenorsaxofoon. Dat hij al gauw furore maakte blijkt wel uit het feit dat de wereldberoemde trompettist Roy 'Little Jazz' Eldridge hem in New York ontdekte en hem werk bezorgde bij onder meer vocaliste Anita O'Day en pianist Hank Jones.

Ook klarinettist en bandleider Benny Goodman en de grote baas van Concord Records kregen hem snel in de peiling en al spoedig toerde Hamilton met de groten uit de jazzwereld. Even een greep uit de vele sterren met wie hij op de podia stond: Gerry Mulligan, Ella Fitzgerald, Tony Bennet, Buddy Tate, Rosemary Clooney en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

TWEEDE Twintig jaar geleden vestigde Hamilton zich in Londen en inmiddels woont hij in Italië. Van daaruit bedient hij de hele wereld, ook Nederland, waar hij al vanaf 1978 regelmatig op festivals verschijnt. Met de Concord All Stars, met Benny Goodman en Rosemary Clooney, speelde hij toen op het North Sea Jazz Festival.

In 2000 was Hamilton te gast op het zesde Meer Jazz Festival. In dat jaar ging de Meer Jazz Prijs voor het eerst naar een buitenlandse musicus, namelijk de uit België afkomstige Jean 'Toots' Thielemans, met wie Hamilton ook regelmatig het podium deelde. Hamilton was ook een graag geziene gast bij nogal uiteenlopende grootheden als Pim Jacobs en Rita Reys, de Mariniers Kapel, Cor Bakker, het Metropole Orkest, de Dutch Swing College Band en Laura Fygi .

Scott Hamilton heeft meer aan honderd platen en cd's op zijn naam staan en op talloze albums heeft hij meegewerkt als solist, onder andere met Rita Reys (Young at Heart) en in november 2014 verscheen de cd Scott Hamilton Live at the Jazzroom met trio Rein de Graaff.