• Archief

Meerderheid raad akkoord met kettingbeding vlieglawaai

HOOFDDORP Een meerderheid van de politieke partijen in de gemeenteraad vinden het een goed idee dat kopers van een nieuwe woning in gebieden waar veel vliegtuigen overheen komen in het koopcontract erop worden gewezen dat ze rekening moeten houden met vlieglawaai. Dat bleek donderdag tijdens een debat in de gemeenteraad.

De extra beleidsregel is sinds begin dit jaar al van kracht. Het is ingevoerd om de bouw van nieuwe woningen in gebieden binnen de geluidszone van Schiphol toch mogelijk te maken. Vooral voor kernen als Rijsenhout en Zwanenburg is dat belangrijk nieuws. Tot voor kort was nieuwbouw daar onmogelijk, maar nu mag bouwen wel. Wel onder voorwaarde dat er niet meer dan 25 huizen worden neergezet en de kopers dus worden gewezen om het overkomende vliegverkeer.

De meeste fracties vonden dat helemaal geen slechte zaak. ,,Het is eerlijk en transparant',, zo stelde VVD-raadslid Pieter-Jan de Baat. ,,een kettingbeding klinkt misschien heel zwaar, maar is juist heel aardig.''

Ook als een woning in de bewuste gebieden wordt doorverkocht aan een volgende eigenaar blijft het kettingbeding van kracht. Onduidelijk is nog of degene die zich niet aan de regels houdt een boete kan verwachten. In een brief van de provincie Noord-Holland staat dat er tot 100.000 euro boete kan worden opgelegd, maar wethouder Adam Elzakalai van Luchthavenzaken vond dat donderdag onnodige bangmakerij.

De meningen waren verdeeld over de vraag of het beding ook betekent dat je als nieuwkomer niet meer mag klagen over vlieglawaai. Wethouder Elzakalai meende van wel. Volgens hem is klagen een grondrecht in Nederland.

Blijft de vraag of klagers ook bij de rechter terecht kunnen om een schadeclaim in te dienen als zij overlast ervaren. Als zo'n claim inderdaad wordt toegekend, draait de luchthavensector in elk geval niet op voor de kosten. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft in een brief laten weten dat de schade moet worden opgehoest door de overheid, mogelijk zelfs de gemeente Haarlemmermeer.