• Archief

Meerderheid raad voor restaurant in Oude Raadhuis

HOOFDDORP Een meerderheid van de gemeenteraad is voor verruiming van het bestemmingsplan voor het Oude Raadhuis in Hoofddorp om de komst van een restaurant mogelijk te maken. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat in de raad.

Sommige fracties zijn tegen uitbreiding van de horeca in het Oude Raadhuis, omdat een restaurant meer overlast geeft voor de omgeving. Zes omwonenden kwam donderdag naar de raadzaal om de gemeenteraad te vragen toch vooral niet in te stemmen met het voorstel van B en W.

Volgens de critici is er op dit moment al sprake van overlast, zoals tijdens de vrijdagmiddagborrel als bij mooi weer de tuin wordt gebruikt. Bewoonster mevrouw Van Eif zei bang te zijn dat dit straks veel vaker gaat gebeuren. "Maar wij wonen wel in die wijk. De waarde van de huizen in het Oude Buurtje gaat enorm dalen."

De omwonenden zijn niet alleen bang voor lawaai maar zijn ook bang voor parkeeroverlast. De negen parkeerplaatsen bij het Oude Raadhuis en andere parkeergelegenheid in de omgeving zijn volgens hen bij lange na niet genoeg." VVD-raadslid Pieter-Jan de Baat kreeg enige hoon van de publieke tribune over zich heen toen hij zei dat hij zich niet herkende in de gestelde parkeerdruk in de omgeving.

Volgens sommige fracties had het college veel meer met de kritische omwonenden om tafel moeten gaan zitten. Het CDA, de ChristenUnie-SGP en de CDVP waren het meest kritisch. CDA-fractieassistent Erik van der Peet zei dat zijn fractie neigt om tegen het voorstel te stemmen.

De andere fracties waren wel tevreden. D66-raadslid Pablo Meegdes vroeg zich af waarom het toekomstige restaurant in het weekend niet gewoon tot middernacht open kan blijven. Wethouder Adam Elzakalai van Ruimtelijke Ordening zei daarop dat een sluitingstijd van 11 uur 's avonds juist een tegemoetkoming is naar de omgeving toe en dat je dit nu weer niet moet terugdraaien.

Zij collega Derk Reneman van Cultuur zei dat het om een belangenafweging gaat. Als de raad kiest voor behoud van het Oude Raadhuis moet dat financieel wel op te brengen zijn. Uitbreiding van de horeca is daarbij wat B en W betreft de beste optie. Een meerderheid van de raad is dat met het college eens.