• Ton Dijkstra

Meerderheid raad wil ETO blijven steunen

HOOFDDORP Een meerderheid in de gemeenteraad vindt dat de gemeente stichting ETO, beheerder van het honkbalcomplex in Hoofddorp, de komende jaren moet blijven steunen. Van harte is die steun echter niet, maar de meeste fracties vinden de financiële risico's te groot als ETO failliet gaat.

Eind vorig jaar ging de raad er ook al met tegenzin mee akkoord om ETO voor 2016 met een bedrag van 185.000 euro te steunen. Het college heeft nu voorgesteld om de stichting de komende jaren 190.000 euro per jaar te geven om de begroting rond te krijgen.

De meeste fracties waren kritisch, maar zien geen andere mogelijkheid dan maar toe te stemmen. Partijen vroegen zich af wat er terecht is gekomen van de toezegging van sportwethouder Adam Elzakalai dat er het uiterste zou worden gedaan om ETO haar eigen broek te laten ophouden.

Elzakalai zei donderdagavond tijdens het debat dat het belastingtechnisch een probleem is om commerciële evenementen in het honkbalstadion te houden. Wel worden er in het complex veel maatschappelijke activiteiten gehouden, zo verzekerde hij de raad. De wethouder zegde toe een lijst met evenementen naar de raad te sturen.

De meest kritische fracties vonden dat je geen geld meer moet uitgeven om ETO blijvend overeind te houden. "We gaan niet akkoord met het bijvullen van een bodemloze put", zo sprak HAP-raadslid Brigitte van der Erve heldere taal. Andere fracties wilden alleen voor 2017 een krediet geven en daarna weer verder kijken.

Wethouder Derk Reneman van Financiën hield de raad voor dat de gemeente veel beter jaarlijks 190.000 euro kan uittrekken voor ETO dan de stichting failliet te laten gaan. Dat zou de gemeente in één klap 1.2 miljoen kosten. Volgens de wethouder zou dat wel eens ten koste gaan van het sociaal domein. Die opmerking kwam Reneman op veel afwijzende reacties te staan. Zijn critici noemden Renemans uitspraken 'tendentieus'.

CDA-raadslid Arie Noomen was het niettemin met het college eens dat een failliet ETO geen vrolijke optie is voor de gemeente. Wethouder Reneman beloofde dat hij de raad een overzicht zal geven wat de kosten zijn als ETO inderdaad kopje onder gaat.