'MeerGrond overtreedt milieuvergunning'

HOOFDDORP Het bedrijf MeerGrond aan de Rijnlanderweg overtreedt de milieuregels door aanzienlijk meer verontreinigd bagger op te slaan dan volgens de vergunning is toegestaan. Daar wordt niet tegen opgetreden. Dat stelt CDA-fractievoorzitter Mariëtte Sedee in een reeks schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Volgens Sedee zijn ook de kades hoger dan is toegestaan. Het raadslid wil van het college weten waarom er niet wordt opgetreden tegen het bedrijf en per wanneer MeerGrond zich wel aan de regels gaat houden. Een publiek-private onderneming als MeerGrond zou toch het goede voorbeeld moeten geven, zo meent het CDA.

Omwonenden van het baggerdepot klagen al geruime tijd over overlast. De gemeente kwam eerder met MeerGrond overeen om het depot aan de Rijnlanderweg af te bouwen. In plaats daarvan zou er elders in de gemeente een nieuwe opslag voor vervuild bagger kunnen komen.

De huidige hoeveelheid bagger zou een heuvel moeten worden in Park21, het grote recreatiegebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. De rechtbank in Noord-Holland heeft daar vorig najaar een stokje voor gestoken. De rechter stelde een agrariër uit de omgeving in het gelijk. De heuvel kan er niet komen zolang er geen onderzoek is gedaan naar de milieueffecten in het hele gebied. De agrariërs zijn bang dat de heuvel tot milieuschade leidt door zout kwelwater.

Het CDA heeft in een serie andere vragen aan het college gevraagd waarom deze belangrijke uitspraak van de rechtbank niet direct naar de gemeenteraad is gestuurd. Mariëtte Sedee vraagt zich af of het college hiermee zijn actieve informatieplicht heeft geschonden.