• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

Meerlanden strooit nu al 250.000 kilo zout

HAARLEMMERMEER Spekgladde wegen. Honderden vluchten die komen te vervallen. Vastgevroren wissels die treinverkeer onmogelijk maken. Minder bussen. Waarschuwingen dat 'je beter niet de weg op kunt gaan'. Het is code oranje, ook in Haarlemmermeer.

Het werd duidelijk aangekondigd: Nederland krijgt de komende dagen te maken met winterse omstandigheden. En dat hebben we gemerkt. Zaterdag vielen de eerste vlokken naar beneden, waarna het 's nachts en op zondag urenlang bleef sneeuwen.

Voor de een wellicht een zegen, want eindelijk konden er sneeuwballen gegooid worden, van een heuvel gegleden of een sneeuwpop gemaakt. Maar voor heel veel anderen meer een ramp. Vluchten op Schiphol die niet door konden gaan, waardoor honderden reizigers strandden. Wegen die onbegaanbaar werden. Tientallen ongelukken als gevolg van de plotselinge gladheid. Geen buitensporten omdat de velden verdwenen onder een dikke laag sneeuw.

Op maandag kwam daar het werkverkeer bij. Minder dan anders want velen bleven thuis. Maar toch. En er gingen scholen (eerder) dicht zodat leerlingen niet te veel hinder van de sneeuw hoefden te ondervinden.

De strooiauto's van de Meerlanden deden er alles aan de nadelige gevolgen van de sneeuwval tot een minimum te beperken. Inmiddels (maandagmiddag 11 december) zijn er vijf strooironden gereden en wordt nummer zes opgestart. Tijdens die vijf ronden is er zo'n 250 m3 strooizout ingezet op fietspaden en (rijks- en provinciale) wegen. Dat komt neer op zo'n 250.000 kilo aan strooizout.

Bijgaand alvast een paar foto's hoe Haarlemmermeer kennismaakte met de eerste sneeuw in december 2017.

Heeft u foto's van 'de natuur in de sneeuw', kinderen op een slee, sneeuwpoppen, sneeuwschuivers aan het werk (op het Schipholterrein wellicht) of andere sneeuwfoto's? Stuur ze dan op naar hcredactie@bdu.nl. Dan kunnen ze wellicht gebruikt worden in de krant van donderdag.

Voor vragen over het strooibeleid - kijken dan vooral op de site van de gemeente Haarlemmermeer: haarlemmermeergemeente.nl en dan doorklikken naar taak/winterse-gladheid-en-strooien.