Megaproces over fraude bij De Waterwolf in april van start

HOOFDDORP Het megaproces rond fraude en corruptie bij gemeentelijk onderhoudsbedrijf De Waterwolf in Hoofddorp gaat 7 april van start. De zaak bij de rechtbank in Haarlem gaat meerdere dagen duren.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) kon gisteren nog niet zeggen hoeveel verdachten er uiteindelijk terechtstaan. Eerder sprak het OM over 6 verdachten. De betrokkenen zijn deze week op de hoogte gesteld van de vervolging.

Vast staat dat oud-topambtenaar Rob D. en ex-directeur Klaas W. van De Waterwolf de hoofdverdachten zijn in het proces. Zij worden ervan beschuldigd op slinkse wijze tonnen gemeenschapsgeld te hebben verduisterd. Ze deden dat onder meer door privéwerkzaamheden, zoals de aanleg van tuinen, in rekening te brengen bij De Waterwolf.

Rob D. was jarenlang hoofd van de afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente. Hij hield er naast zijn werk bij de gemeente ook nog eigen bedrijven op na, waarmee hij volgens de onderzoeken fors geld opstreek.

Ondernemer Rinus Beusenberg, tegenwoordig raadslid voor SRH, meldde eind 2009 aan burgemeester Weterings dat er iets flink mis was bij De Waterwolf. Het college besloot begin 2010 tot een integriteits-onderzoek en later tot een nader onderzoek door bedrijfsrecherchebureau Hoffmann. Op grond van de resultaten deed het college aangifte bij Justitie en zijn Rob D. en Klaas W. ontslagen. D. bleek ook forse fouten te hebben gemaakt bij zijn vorige gemeente. De rijksrecherche heeft daarna een uitvoeriger onderzoek gedaan.

De klokkenluider van de fraudezaak, hovenier Huub Braas, is heel blij dat de rechtszaak na zovele jaren van onderzoek eindelijk van start gaat. "Na alle leugens die over mij zijn gezegd, kan nu alles openbaar worden. Het wordt tijd dat de waarheid boven water komt."