• De Maak een Praatje-tafel

  Jan Aukes
 • Wonen Plus Welzijn
 • De Maak een Praatje-tafel

  Jan Aukes
 • De Maak een Praatje-tafel

  Jan Aukes
 • De Maak een Praatje-tafel

  Jan Aukes
 • Jan Aukes

Eenzamen lopen niet te koop met hun situatie: koudwatervrees 'Maak een Praatje-tafel' Hoofddorp

HOOFDDORP Eenzamen lopen niet te koop met hun situatie. Daarom was de animo voor de eerste 'Maak een Praatje-tafel' op Polderplein-Binnen afgelopen week nog niet heel groot, maar wel bemoedigend. Daarom gaat initiatiefnemer Hoofddorp Winkelstad door met acties voor sociaalzwakkeren in de samenleving.

Eric Hoenson

Het is haast niet voor te stellen, maar in Haarlemmermeer is 42 procent van de volwassenen en ouderen eenzaam. Maar ook jongeren zijn steeds vaker eenzaam. Een van de laatst overgebleven uitjes is het winkelcentrum. Om deze ontmoetings- en verblijfsplek te benadrukken kwamen lokale  ondernemers met het idee tafels met hoge stoelen te plaatsen op Polderplein-Binnen, een Maak een Praatje-tafel. Dit in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid van 1 tot en met 8 oktober. Meerwaarde gaf medewerking via de inzet van zogenaamde 'sociaal makelaars'.

Centrummanager Sonja Olthuis: "Bezoekers worden uitgenodigd om plaats te nemen aan één van de tafels en met andere (voor hun onbekende) bezoekers een gezellig praatje te maken of een spelletje te spelen. Op de tafel liggen Praatkaartjes met ludieke vragen en stellingen die kunnen helpen bij het starten van een gesprek. Bijvoorbeeld: wat doe je in je vrije tijd. Een spelletje spelen kan natuurlijk ook."

"We zijn niet ontevreden over de animo. Je ziet dat voorbijgangers belangstelling tonen en als de sociaal makelaars er zijn, wordt er ook daadwerkelijk gepraat aan de tafels. Je weet niet of dit gebeurt door eenzame mensen, dat zie je niet aan de buitenkant. Ik kan me voorstellen dat er een bepaalde schroom is om aan te schuiven. maar op Facebook lees je wel positieve reacties van mensen die eenzaam zijn, en die er dus wel mee naar buiten treden en iets te vertellen hebben."

De actie is het begin van de strijd tegen eenzaamheid in Haarlemmermeer en zal moeten worden voortgezet. Om die reden zullen er in november en december in samenwerking met Meerwaarde nieuwe activiteiten volgen. "We zijn ons aan het beraden over andere acties. Denk dan aan een kerstdiner of paasontbijt", zegt Olthuis. "Het zal best wel een dingetje worden om mensen te selecteren, maar we willen een taboe doorbreken."

De Maak een Praatje-tafel staat nog en met dinsdag 8 oktober op Polderplein-Binnen (Plein voor HEMA).