• Gemeente Haarlemermeer

Erespeld voor Margaretha Smit-Snijder en Klaas Roodenburg van Voedselbank Haarlemmermeer

HOOFDDORP Locoburgemeester Ap Reinders heeft vrijdagmiddag de gemeentelijke erespeld uitgereikt aan Margaretha Smit-Snijder en Klaas Roodenburg, vrijwilligers van de Voedselbank.

De 71-jarige mevrouw Smit uit Halfweg is sinds 2006 uitdeelcoördinator bij de Voedselbank in Halfweg. Na de samenvoeging met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude is het uitdeelpunt in Halfweg groter geworden en zijn de werkzaamheden toegenomen. Naast het verzorgen van de wekelijkse uitdeel en de opvang van klanten van de Voedselbank in Halfweg, neemt mevrouw Smit ook deel aan de vergaderingen voor de coördinatoren en onderhoudt ze de wekelijkse contacten met het aanvraagteam. De Voedselbank bedient gemiddeld 640 klanten in de gemeente Haarlemmermeer. Het is een intensieve klus die mevrouw Smit al vele jaren belangeloos uitvoert.

Naast haar werk voor de Voedselbank zet mevrouw Smit zich op vele terreinen sinds 1994 belangeloos in voor de samenleving. Ze heeft jeugd EHBO lessen gegeven, ze was jeugdouderling voor de hervormde en gereformeerde kerk, ze deed het management voor een kinderkoor, ze is nog steeds actief voor de Zonnebloem als ook voor de jaarlijkse bazaar van de protestantse gemeente Halfweg-Zwanenburg.

De 84-jarige heer Roodenburg was sinds 2008 uitdeelcoördinator bij de Voedselbank Haarlemmermeer. Een bijzonder actieve vrijwilliger die zich met hart en ziel heeft ingezet voor de Voedselbank. Hij was verantwoordelijk voor het wekelijks uitdelen van de voedselpakketten aan de klanten. Daarnaast ging hij met zijn eigen aanhanger steeds op pad om de voedselpakketten, die onder andere door de kerk werden geschonken, op te halen en weg te brengen. Zijn vaste rit was naar Rijsenhout. Hij was meer dan een voedselverstrekker, hij was de belichaming van de Voedselbank. Iedere vrijdag ontving hij in de kerk zijn klanten, hij haalde zelf de kratten uit Hoofddorp op. Ook na de brand in de kerk van Rijsenhout in 2017 regelde de heer Roodenburg zelf een tijdelijk uitdeelpunt. Wanneer klanten om medische redenen niet konden komen om het voedsel op te halen, ging de heer Roodenburg het persoonlijk brengen.

De hand- en spandiensten voor de loods, aanwezig zijn in geval van bijzondere omstandigheden; het bestuur deed nimmer tevergeefs een beroep op hem.

De heer Roodenburg moet noodgedwongen de Voedselbank verlaten. Vanwege zijn leeftijd kon hij niet langer op zijn boerderij wonen en is hij naar een appartement in Bennebroek verhuisd. Het is tekenend dat hij zijn aanhangwagen schenkt aan zijn opvolger, die hij ook zelf heeft geregeld, zodat de bezorging van voedselpakketten van Hoofddorp naar Rijsenhout op rolletjes blijft lopen. Hij gaat zijn opvolger persoonlijk inwerken.

Binnenkort wordt de nieuwe locatie van de Voedselbank Haarlemmermeer geopend. De uitreiking van de erespeld zal tijdens de jaarlijkse barbecue voor vrijwilligers zijn, voor de laatste keer op de oude locatie. Het zal voor de heer Roodenburg een emotioneel moment zijn omdat hij tegelijkertijd ook afscheid neemt van de Haarlemmermeerpolder en 'zijn' Rijsenhout waar hij bijna 84 jaar heeft gewoond.