• Wonen Plus Welzijn

Hoofddorp Winkelstad helpt eenzaamheid te doorbreken via een Maak een Praatje-tafel

HOOFDDORP In de Week tegen Eenzaamheid, die nog duurt tot en met 8 oktober, wordt aandacht gevraagd voor eenzaamheid en organiseren maatschappelijke organisaties diverse activiteiten. De ondernemers van Hoofddorp Winkelstad dragen graag hun steentje bij via een Maak een Praatje-tafel op Polderplein-Binnen.

In Haarlemmermeer is 42 procent van de volwassenen en ouderen eenzaam. Maar ook jongeren zijn steeds vaker eenzaam. Bij winkelen gaat het al lang niet meer om winkelen alleen, maar het winkelcentrum en ook de winkels en restaurants worden steeds meer een ontmoetings- en verblijfsplek. Vooral bij supermarkten, kappers en horecagelegenheden is de mate van sociaal contact hoog. Met name deze ondernemers kunnen een belangrijke rol spelen in bijvoorbeeld het signaleren van eenzaamheid.

In het kader van het maken van verbinding bedachten de ondernemers van Hoofddorp Winkelstad een Maak een Praatje-tafel. Bezoekers worden uitgenodigd om plaats te nemen aan één van de tafels en met andere (voor hun onbekende) bezoekers een gezellig praatje te maken of een spelletje te spelen. Geen praatstof bij de hand? Op de tafel liggen Praatkaartjes met ludieke vragen en stellingen die kunnen helpen bij het starten van een gesprek. Een spelletje spelen kan natuurlijk ook.

Deze actie is het begin van de strijd tegen eenzaamheid en zal moeten worden voortgezet. Om die reden zullen er in november en december in samenwerking met MeerWaarde, nieuwe activiteiten worden georganiseerd in de Actie tegen Eenzaamheid.

De Maak een Praatje-tafel staat nog tot en met dinsdag 8 oktober op Polderplein-Binnen (Plein voor HEMA).