• Jolanda met de veelzijdige snijplotter.

    Geertje Bos
  • Kerstsfeer met Crea Engel.

    Jolanda Engel

Jolanda Engel-Buck creatieve Engel met zelf gemaakte producten en creatieve workshops

NIEUW-VENNEP 'Engelen bestaan niet', zong Ron Brandsteder in zijn Honeymoonquiz, zo'n 20 jaar geleden. In Haarlemmermeer leven wel degelijk Engelen en zelfs een heleboel. Onze zegsvrouw Jolanda is er één van en gebruikt de naam in haar signatuur voor zelf gemaakte producten en creatieve workshops, Crea Engel.

We beginnen met een misverstand. Jolanda stelt zich met een ferme handdruk voor als Jolanda Engel-Buck, in 1979 geboren in Amsterdam en getogen in Abbenes, vervolgens verhuisd naar Hoorn en sinds anderhalf jaar woonachtig in Nieuw-Vennep. Wacht even. Zij is dus helemaal geen Engel, maar een Buck? Geen dochter van graanhandelaar Jasper en moeder Evelien, scriba van de kerkenraad en ouderling van het 150 jaar oude kerkje? En met drie broers Engel? Ze lacht, dan volgt de onthulling. "Buck is de naam van mijn man Ron. We zijn in 2013 getrouwd en toen heb ik ervoor gekozen mijn meisjesnaam voorop te zetten, met Buck er achter. Dat kon gewoon." Het gaat nog verder. Het gezin telt drie kinderen, zoon Max (2013) en de tweeling Evi en Luc (2014). "Alle drie hebben ze als tweede voornaam Engel. Zo heb ik dus altijd Engelen om me heen." En dan is er het etiket waarmee zij zich presenteert, Crea Engel, waarbij haar voorkeur er naar uitgaat om van zogenaamd waardeloos ( lees goedkoop) materiaal iets moois te maken. Een vrijetijdsbesteding die ze met hart en ziel beoefent.

KINDEROPVANG Jolanda heeft een baan als pedagogisch medewerker bij peuteropvang Heksenketel, van de Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer (SKH). In de dagelijkse omgang met jonge kinderen, peuters in de leeftijd van twee tot vier jaar, kan zij als geen ander haar creatieve ideeën kwijt. Na de middelbare school koos ze aanvankelijk voor een beroepsopleiding bloemschikken, maar dat was het toch niet helemaal. De kinderopvang werd haar volgende keus en die bleek meteen raak. Jolanda was 18 toen ze begon en nog steeds gaat ze met plezier naar haar werk. Heksenketel was voorheen gevestigd in wijkgebouw Linquenda. Nadat het gebouw bij een heftige brand zo'n tien jaar geleden ten prooi viel aan de vlammen, is de opvang in de Antoniusschool, te Nieuw-Vennep.

De SKH-medewerkers zijn extra geschoold in de begeleiding van jonge kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben of een stapje voorlopen (' pientere peuters'). Jolanda's dagtaak begint 's morgens om half acht en eindigt om een uur 's middags. Samen met een collega heeft zij een groep van maximaal 16 kinderen onder haar hoede. "We kijken altijd goed naar wat elk kind nodig heeft om te groeien in de eigen ontwikkeling." Er wordt vaak themagericht gewerkt, dezer dagen met een kleurplaat van Piet, bij wie de baret kan worden 'gekleurd' met plakplaatjes in bijpassende geometrische figuurtjes. "Zo worden spelenderwijs begrippen als kleur en vorm geleerd."

Mijn inspiratie haal ik voornamelijk van internet en daar geef ik dan mijn eigen draai aan.

KERSTSFEER In de Vennepse woonkamer is een hoek ingericht voor Crea-werk. Daar is Jolanda in de weer met lege (pindakaas) potten, flessen, kaarsen, oude kerstballen, houten wasknijpers, om een paar spulletjes te noemen. Op dit moment overheerst de kerstsfeer. Op tafel een driedimensionale kerstster-in-wording en er komen nog meer nieuwe maaksels bij, want 'natuurlijk' staat ze op de kerstmarkt in haar favoriete dorp Abbenes. Ten tijde van ons gesprek is nog een week te gaan voor voldoende materiaal in de kraam. Collectors' items van 150 jaar kerk in Abbenes waarvoor Jolanda verschillende producten maakte, zullen daar zeker niet ontbreken.

We zien op het werkblad ook een opvallend toestel staan, een zogeheten snijplotter, van haar favoriete merk Cricut Maker. Jolanda vertelt dat ze onlangs op de KreaDoe beurs in Utrecht het team van Cricut heeft bijgestaan met demonstreren van het apparaat, dat een groot aantal verschillende materialen kan snijden, waaronder papier, karton, plastic, hout, vinyl (stickermateriaal) en textielopdrukken. Het biedt een wereld aan creatieve mogelijkheden. Ze laat voorbeelden zien in het tijdschrift 'Plot at Home' waaraan zij geregeld een bijdrage levert en dat de weg wijst naar die mogelijkheden. Jolanda geeft ook graag workshops, voor kinderen en volwassenen. Onlangs begeleidde ze een groepje bij het versieren van kaarsen en beschilderen van keramiek en kerstballen. "Persoonlijke cadeautjes voor onder de boom." Wie meer wil weten over de mogelijkheden van deze Crea Engel, kan Jolanda vinden op de gelijknamige Facebookpagina Crea Engel, voor contact crea.engel@gmail.com.

FAMILIE Ten slotte nog een vraag. Waar komen haar ideeën vandaan? "Mijn inspiratie haal ik voornamelijk van internet en daar geef ik dan mijn eigen draai aan." Overigens zit handvaardigheid in de familie. Moeder Evelien maakt quilten, oma Haijtink borduurde veel en leidde indertijd een handwerkclubje in Hillegom en overgrootvader Engel beplakte in de oorlogsjaren keramiek met gescheurde gebruikte postzegels, waarmee hij een mooi stukje kunstnijverheid voor het nageslacht achterliet.

Geertje Bos