• eigen foto

Stoptober 2019: Van 22 naar 0 sigaretten, Martha rookt nog steeds niet

ZWANENBURG Veertig jaar gerookt, vaak ruim een pakje per dag, en dan stoppen. Ga daar maar aan staan. Martha Selderslaghs doét het. Met steun van Stoptober moet het deze vijfde keer lukken. Wij volgen Martha's strijd tegen de nicotine. Deze week maakt ze de balans op hoe de eerste twee weken zijn gegaan.

"Ik rook nog steeds niet," zegt Martha door de telefoon. "Maar het is moeilijker dan de eerste week. Er zijn wat meer momentjes dat ik trek heb, bijvoorbeeld als ik net wakker ben. Dan denk ik hé lekker, een sigaretje! Maar nee, dat kan natuurlijk niet. Ik weet uit mijn dagen in het Stoptoberhuis dat dit soort gedachten kunnen komen en hooguit drie minute duren. Zij zijn bij mij na dertig seconden weg. Ik zoek dan afleiding."

Martha (64) slaapt sinds ze gestopt is wat onrustiger, droomt vreemd en omdat ze wat meer snoept is haar gewicht toegenomen van 66,0 naar 67.8kilo. Toch is ze vooral blij dat ze niet meer de hele dag aan de sigaret lurkt. "Ik heb nu al meer lucht en mijn conditie gaat vooruit. En héérlijk dat mijn kleren niet meer onder de stank zitten."

"Ik verwacht het te kunnen volhouden, ik moet dan wel zorgen voor meer afleiding. Dat is in Zwanenburg niet altijd heel makkelijk. Ik hoop dat er wat workshops zijn waar ik me voor kan aanmelden."        

[Op 4 november bellen we weer met Martha om te kijken of oktober voor haar inderdaad Stoptober is geworden.

Volgende week weten we of Martha die momenten heeft weten te weerstaan.

"Statistisch gezien stop je makkelijker na een aantal pogingen", spreekt Martha uit Zwanenburg zichzelf moed in. Vier keer eerder deed ze een poging. Haar record staat op drie en half jaar. "Nu moet het echt lukken. Mijn drie zoons en mijn man klagen al lange tijd. Ook de zes kleinkinderen hebben het er vaak over en willen dat hun oma nog een hele tijd blijft leven. Wat vooral telt is het gezondheidsaspect. Ik moest laatst een deel van een schouderoperatie laten schieten omdat door mijn roken het verwachte herstelproces te lang zou duren. Het gegeven dat ik suiker en een longziekte heb, werkt ook niet in mijn voordeel."

Het is duidelijk: Martha (64) moet stoppen met de gewoonte om gemiddeld 22 sigaretten per dag op te steken (kosten 280 euro per maand). Ze meldde zich aan voor het Stoptoberhuis in Vinkeveen. Op maandagmiddag 30 september lieten 50 rokers zich de eerste vijf dagen van Stoptober opsluiten en gingen de strijd aan met de sigaret. Deskundige coaches hielpen de stoppers de eerste lastige dagen samen door te komen. Bekende Nederlanders kwamen op visite om steun te betuigen. Martha hield vol en ging vol goede moed naar huis.

"Daar was alles opgeruimd, het rook fris en fruitig. Er stond een bos bloemen op tafel. Een heerlijke setting voor een sigaret! Maar nee, dat is niet de bedoeling. Ik wil het fris houden. Overdag rookte ik buiten op veranda, 's avonds achter in het huis. Dat ruik je de volgende dag nog, ook als roker. Ik wil dat niet meer. Het zal moeilijk worden. Zeker tijdens een kop koffie en voor en na het eten. Gelukkig rookt niemand in ons gezin nog, ook in de familie is vrijwel iedereen gestopt. Dat maakt het wat gemakkelijker om vol te houden. Ik heb geleerd dat als je trek krijgt, dit na drie minuten weg is. Op zulke momenten zal het er echt om gaan."

[Volgende week weten we of Martha die momenten heeft weten te weerstaan.