• 'Ik heb genoeg van de wereld gezien', zegt Willem Stolvoort (links). Naast hem zit vrijwilliger Ed Strobel.

    Marina de Wit

Wekelijks bezoekje Humanitas Haarlemmermeer verdringt eenzaamheid

HOOFDDORP Behoefte aan vriendschap? Aan iemand om thuis mee te praten? Vriendschappelijk Huisbezoek is een van de activiteiten van Humanitas Haarlemmermeer. Vrijwilligers gaan op bezoek bij mensen die een luisterend oor nodig hebben, zich bijvoorbeeld eenzaam voelen in deze donkere tijd of bij ouderen die vanwege de hoge leeftijd bijna geen sociale contacten meer over hebben.


Ed Strobel (pas 72) is zo'n vrijwilliger die zich al jaren inzet voor Humanitas. Eerst als coördinator en nu als vrijwilliger. Sinds twee jaar bezoekt hij wekelijks de inmiddels 95-jarige Willem Stolvoort. Zij wonen allebei in Toolenburg. Strobel licht toe: "Via via werd ik opmerkzaam gemaakt op dit werk. Ik ben nu zelf vrijwilliger, omdat er een tekort aan is. Maar het is fijn om met iemand te kunnen praten, die hier behoefte aan heeft. Alleen Willem is niet zo'n prater. Althans, als het over zijn wereldreizen gaat, kan hij zich gemakkelijk uiten. Toch ouwe schurk?", richt Strobel zich tot Stolvoort. En het gezicht van de bejaarde man klaart op. Want voor een geintje is hij nog altijd in.

"Nadat mijn vrouw overleed, begon ik op mijn 81e met wereldreizen maken", begint Stolvoort. "Met de Trans Siberië Express via Moskou naar Siberië. Ik ben ook in Marokko, Cuba en Canada geweest." De criminaliteit in Durban heeft indruk op hem gemaakt en ook zijn laatste reis naar New York. "Vooral de plek waar de Twin Towers stonden en waar nu alle namen van de slachtoffers rondom het bassin gegraveerd zijn."

HUMOR Met zijn vrouw reisde hij in Europa. Hij was 47 jaar getrouwd, heeft geen kinderen en werkte bij drukkerij Spaarnestad in Haarlem, die inmiddels niet meer bestaat. Stolvoort: "Maar nu is het reizen klaar. Ik kan niet meer lopen, dus geen vakanties meer. Ik heb genoeg gezien hoor!" Strobel vertelt dat zijn deelnemer erg op zichzelf is. Als hij hem bezoekt, is dat meestal aan het einde van de ochtend. "Ik blijf dan zo'n anderhalf tot twee uur. "Soms neem ik 'm mee naar buiten om een stukje te wandelen. Zijn potje maakt hij nog zelf en ook de boodschappen doet hij zelf met zijn scootmobiel." Als iemand behoefte heeft aan gezelschap, dan krijgt Humanitas via de huisarts en maatschappelijk werk een seintje. De coördinator bezoekt deze persoon dan en zoekt een geschikte vrijwilliger erbij, want een goede match is belangrijk. Strobel: "Soms is er lang contact: 7 of 8 jaar. Ik denk dat ik Willem wat losser heb gekregen. Qua humor liggen wij elkaar wel. Lol hebben in je leven is belangrijk. Meestal gaan onze gesprekken over maatschappelijk onderwerpen, de krant of flauwekul." Stolvoort vult met een geintje aan: "Ik lees alleen de krant als er een vrouw in staat, dat trekt mijn aandacht."

TIKKELTJE EIGENWIJS Vriendschappelijk Huisbezoek is voor iedereen van alle leeftijden, maar met name ouderen, zieken of gehandicapten maken er gebruik van. Strobel gaat verder: "Willem is al aardig op leeftijd en zijn sociale kring dunt uit. Als enige bloedverwant heeft hij zijn nicht nog. Zij bezoekt hem ook wekelijks." Misschien is Stolvoort een tikkeltje eigenwijs. Stolvoort: "Ik woon in een woongemeenschap, maar heb daar niks mee. Doe niet mee aan gezamenlijke spelletjes of samen eten. Ik kom daar namelijk alleen maar oude vrouwen tegen." Soms bezoekt Strobel hem in de namiddag. En dan is het gezelligheid ten top, want de whiskyfles gaat open." Bij de gedachte hieraan, klaart het gezicht van beide heren op. "Het mooie aan dit vrijwilligerswerk is dat het je wereld verrijkt. Je krijgt te maken met verschillende type mensen, het verbreedt je blik. Ik kan het iedereen aanraden." Wat houdt vrijwilliger worden in? "Er kan om een VOG gevraagd worden. Je krijgt diverse gesprekken, sowieso kilometervergoeding en gratis trainingen", eindigt Strobel.

Wie zich als vrijwilliger wilt aanmelden, kan contact opnemen via: T: 06 306 994 99 of metgezel.haarlemmermeer@gmail.com.

Marina de Wit