• Marina de Wit

Mevrouw Vos is gezond 100 geworden, kwestie van optimisme en relativeren

HOOFDDORP In woonzorgcentrum Floriande was het maandagochtend groot feest. Mevrouw Vos werd 30 maart maar liefst 100 jaar oud en deze respectabele leeftijd wordt niet dagelijks behaald.

Haar verjaardag werd gevierd met familie, bewoners, medewerkers, vrijwilligers en rond kwart voor elf arriveerde ook de burgemeester met een grote bos bloemen.
Mevrouw Vos is bewoonster van het eerste uur. Al tien jaar woont zij in het woonzorgcentrum. Daarvoor heeft ze ruim 70 jaar op het Marktplein gewoond. Mevrouw Vos is geboren op de huidige Schipholweg. “Ik heb vanochtend zitten rekenen, maar ik moet nog even tot ik honderd ben”, begint Onno Hoes bij binnenkomst. Voor mevrouw Vos worden alle indrukken wel wat veel. De zaal hangt vol foto’s, ballonnen, er is gebak en muziek. Vrijwilligster Lineke Gooijer, die de jarige job al heel lang goed kent, heet iedereen van harte welkom. “Mevrouw Vos leest dagelijks de krant nog zonder bril, loopt zonder rollator, doet eenmaal per week aan gymnastiek en houdt van muziek”, begint zij te vertellen. “Hoe is dit allemaal gelukt? Zij is altijd een actieve vrouw geweest. Zij had samen met haar man een bakkerswinkel, hield van zwemmen en turnen, was creatief bij de plattelandsvrouwen en ging als de winkel dicht was, met gestifte lipjes de stad in en dronk bij thuiskomst een glas sherry. Is dat de klus om oud te worden?” De burgemeester is benieuwd naar haar grote geheim: hoe word je een eeuw uit? De conclusie is gewoon blijven adem halen, niet mopperen, hard werken en gezelligheid. Mevrouw Vos heeft twee dochters namelijk Joke (69) en Hilde (64), drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Joke kan zich herinneren hoe haar vader altijd op zijn bakfiets zelf het brood ging rondbrengen. En er altijd thuis veel taart, speculaas en bonbons werd geproefd.

OPTIMISME Joke en Hilde proberen nog zoveel mogelijk bij hun moeder langs te gaan, wat voor Hilde iets lastiger is, want zij woont in de kop van Noord-Holland. “Alles is hier goed verzorgd. Mijn moeder gaat hier ook naar de kapper en pedicure, dus heeft zo haar eigen wereldje”, aldus Joke. De burgemeester is ondertussen nog steeds aan het nadenken over de vraag hoe je zo gezond oud kunt worden, want dat is mevrouw Vos.

“Optimisme, nergens een punt van maken, relativeren en niet aan griep mee doen”, spreekt Joke voor haar moeder. Mevrouw Vos haar man is 71 jaar geworden en zij zijn 41 jaar getrouwd geweest. “Tja als u van te voren wist dat u nog 30 jaar alleen zou zijn, had u misschien nog een leuke man ontmoet”, grapt Hoes. Een rode draad door het leven van mevrouw Vos was gymnastiek. Zij was lang lid van de Gymnastiek Vereniging Hoofddorp (nu SV Pax Haarlemmermeer), maar ze zwom ook wedstrijden.

“Mijn moeder speelde vroeger met klasgenootje en tevens vriendin Fanny Koen. Na jaren hard werken, ging mijn moeder als gepensioneerde, handwerken bij de plattelandsvrouwen. Mijn vader kwam van oorsprong uit Dedemsvaart en kon als bakkersknechtje bij bakkerij Gorthuis terecht. Mijn moeder heeft hij spelenderwijs leren kennen en zo is hij altijd in hoofddorp gebleven. Mijn moeder was bakkersdochter en uiteindelijk kreeg bakkerij Sparnaaij de naam bakkerij Vos.” Haar verjaardag heeft mevrouw Vos al zaterdag met familie gevierd.