Migranten krijgen woongroep voor ouderen

HOOFDDORP Oudere migranten, ouderen die jaren geleden naar Nederland zijn verhuisd, krijgen een woongroep in 'De Eijk'. Woensdag 23 maart zijn daarvoor officieel de handtekeningen geplaatst tijdens een korte bijeenkomst in De Nieuwe Silo. De Eijk wordt op dit moment gebouwd op het voormalig terrein van Eijkenhove. Verwachte oplevering: oktober dit jaar.

Lekkere hapjes. Veel oudere migranten die ooit naar Nederland verhuisden om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Meerdere korte toespraken met daarin woorden van dank. Een gevoel van opluchting. Maar ook termen als 'zegenrijk werk'. Het was er allemaal woensdag, 's middags in de grote zaal van De Nieuwe Silo in Graan voor Visch in Hoofddorp en dat allemaal dankzij vooral de vertegenwoordigers van de Stichting Islamitisch Sociaal Cultureel Centrum Haarlemmermeer, kortweg ISCCH. Aangevuld met vertegenwoordigers van Woonzorg en WoonSaem, van de gemeente Haarlemmermeer en een grote groep oudere migranten.

Om die laatsten gaat het met name. Voor hen worden mede dankzij het initiatief van de ISCCH zo'n 20 eenheden gereserveerd in De Eijk. De oudere migrant kan daardoor zelfstandig blijven wonen, maar weet tevens dat er meerdere oudere migranten in de buurt zijn om ervaringen mee te delen en activiteiten te organiseren. "Het is dus niet de bedoeling dat de migranten zich terugtrekken in hun eigen kring, maar dat ze ook in De Eijk blijven participeren in en met hun omgeving," laat Glenn Hussain weten. Hij is voorzitter van de ISCCH en de onlangs opgerichte Stichting Groepswonen voor Migrantenouderen. Acht jaar is hij al, samen met meerdere vrijwilligers, bezig om een woongroep te realiseren.

"Met dank aan WoonSaem en Woonzorg gaat het nu toch echt gebeuren",laat hij met een voldaan gevoel weten. "Oudere migranten willen graag zelfstandig wonen en toch bij elkaar in de buurt. Dat kan straks. Deze vorm van groepswonen biedt gezelligheid en een gevoel van veiligheid en maakt het organiseren van gezamenlijke activiteiten mogelijk. Activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn zodat ouderen elkaar blijven ontmoeten." Angst dat er een enclave van oudere migranten gaat ontstaan, is er daarom niet. "Het gaat ook maar om 20 van de 80 wooneenheden die bestemd zijn voor oudere migranten. En die 20 wooneenheden worden netjes verdeeld over De Eijk."

Wethouder Horn was er om de initiatiefnemers te feliciteren en, met de gebeurtenissen in Brussel nog vers in gedachte, te wijzen op het belang van participatie en integratie. "We moeten zorgen dat er gelijke kansen zijn voor iedereen. Dan is de kans op radicalisering en excessen een stuk kleiner."