• OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Ron van der Steeg

Minister Van der Steur: softdrugs blijven gedogen

HOOFDDORP Het gedoogbeleid voor softdrugs handhaven en de criminaliteit erom heen keihard aanpakken. Dat is de lijn die minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie kiest in de discussie over het wel of niet reguleren van softdrugs. De minister zei dat maandagavond tijdens een drukbezocht politiek café van de VVD in Papa's Beach House in Hoofddorp.

Volgens Van der Steur wordt het legaliseren van softdrugs het belangrijkste item bij de landelijke verkiezingen van maart volgend jaar. Volgens hem neigen vooral rechtse partijen als het CDA en de kleine christelijke partijen naar een totaal verbod op softdrugs, dus ook sluiting van alle coffeeshops. De linkse partijen inclusief D66 willen juist dat hennep en cannabis worden gelegaliseerd.

De VVD heeft tot nu toe de gulden middenweg bewandeld, aldus de minister. Het is nog even afwachten wat de liberalen bij de volgende verkiezingen als standpunt hebben. Het verkiezingsprogramma moet nog worden geschreven en dan heeft het congres het laatste woord. Maar wat Van der Steur blijft het gedoogbeleid dus gewoon gehandhaafd.

Dat beleid staat haaks op de opvatting van veel burgemeesters in het land, onder wie burgemeester Theo Weterings, die vinden dat je de handel in softdrugs gewoon vrij zou moeten geven. Volgens de critici is het huidige beleid erg krom en ook niet meer uit te leggen. Een meerderheid in de gemeenteraad denkt er net zo over.

Minister Van der Steur zei maandagavond dat het helemaal niet handig is om het gedoogbeleid af te schaffen. Volgens hem willen de voorstanders van legaliseren criminelen de pas afsnijden. Dat lukt helemaal niet, want slechts een klein deel van de softdrugs is voor de binnenlandse markt, aldus de minister. Een veel groter deel gaat de grens over en daar zijn softdrugs dan nog wel illegaal.

Tijdens de zwoele politieke bijeenkomst was goed te merken dat de landelijke verkiezingscampagne inmiddels is begonnen. Minister Van der Steur, die anderhalf jaar geleden het stokje overnam van Ivo Opstelten, heette alle aanwezigen van het politiek café persoonlijk welkom.

Uiteraard ging het niet alleen over het reguleren van softdrugs. Het ging ook over actuele thema's als terreurbestrijding, het veiligheidsgevoel, het tekort aan wijkagenten en de ophef rond de etterbakjes in een wijk in Zaandam. De boodschap van minister Van der Steur was duidelijk: daar moet keihard worden opgetreden.

De joviale minister bleef nog even hangen om na te praten met zijn toehoorders. Maar niet te lang want hij zei dat hij afgelopen zomer getrouwd en dan kon hij zijn echtgenote toch niet te lang alleen laten zitten.