• Eigen foto

'Misstanden worden nog steeds afgedekt'

HOOFDDORP De misstanden bij grondtransacties in het verleden worden door de gemeente nog altijd afgedekt. Dat zegt raadslid Rinus Beusenberg van Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH) in een lijvig feitenrelaas over zijn jarenlange inspanningen om in de gemeente het erotisch uitgaanscentrum City4Love van de grond te krijgen. Hij pleit daarom alsnog voor een onderzoek.

Aanleiding voor het feitenrelaas is een serie raadsvragen van de fractie van Forza! vorig jaar over grondtransacties op bedrijventerrein De Liede, één van die locaties in de polder waar ondernemer Beusenberg ooit door de gemeente een oor zou zijn aangenaaid. Van de antwoorden van het college deugde volgens raadslid Beusenberg helemaal niks.

Dat was voor fractievoorzitter Johan Rip van de HAP reden om Beusenberg te vragen een feitenrelaas op te stellen. Zijn collega's Paul Meijer van Forza! en Kees van der Linden van Onafhankelijk Liberaal kwamen met een vergelijkbaar verzoek.

Dat verzoek was niet aan dovemansoren gericht. Beusenberg ging er eens goed voor zitten en produceerde een feitenrelaas van 117 pagina's met bijna evenveel bijlagen.

In de stukken stelt Beusenberg dat de gemeente hem, de gemeenteraad én de media jarenlang om de tuin heeft geleid. Er is een gemeen spel met hem gespeeld dat als doel had om dubieuze praktijken bij grondtransacties te verhullen.

Al langer was duidelijk dat de gemeentelijke bestuurders totaal geen trek hadden in een megaproject als de City4Love. Fameus is het briefje van toenmalig burgemeester Jan van Houwelingen aan het adres van toenmalig wethouder George Görtemöller: "Je zorgt zeker wel dat dit project er nooit komt."

Vooral VVD en CDA hebben zich volgens Beusenberg actief ingezet om de 'beerput' dicht te houden. Accountantsbureau Ernst & Young was aardig op weg om de waarheid boven te krijgen, maar dat onderzoek werd op last van het toenmalig college gestaakt. Beusenberg is er nog altijd boos over.

De Hoofddorper zet ook grote vraagtekens bij een voorval uit 2012, toen hij en fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! bij de huisaccountant van de gemeente, Deloitte, meldden dat de jaarcijfers niet klopten. Dit in verband met de grondtransacties op De Liede.

De accountant schrok zich volgens Beusenberg rot en schakelde direct twee forensische accountants in die De Liede onderzochten. Na anderhalve week wilde de accountant niet meer met Beusenberg en Meijer praten. In de jaarcijfers werden de woorden 'aanspraken en verplichtingen' bijgevoegd en er werd door de auditcommissie en de accountant afgesproken dat het forensisch accountantsonderzoek bij de accountant bleef.

Beusenberg stelt dat de gemeenteraad niet mocht niet weten wat de uitkomst van het forensisch accountantsonderzoek was.