• Wie wordt de opvolger van Onno Hoes?

    Gemeente Haarlemmermeer

Naam nieuwe burgemeester wordt maandag bekendgemaakt

HAARLEMMERMEER Nog heel even wachten en dan is, als alles gaat zoals bedacht, de naam van de nieuwe burgemeester van Haarlemmermeer bekend. De gemeenteraad vergadert maandag 3 juni en hoopt daarna de voordracht bekend te maken.

De gemeenteraad van de gemeente Haarlemmermeer gaat maandag 3 juni vanaf 18.00 uur tijdens een speciale vergadering in op de voordracht van een nieuwe burgemeester. Deze moet waarnemend burgemeester Onno Hoes opvolgen, die eerder liet weten geen interesse te hebben in de functie.

VERPLICHT Haarlemmermeer was wettelijk verplicht op zoek te gaan naar een nieuwe burgemeester vanwege de fusie (per 1 januari) van de oude gemeente Haarlemmermeer met Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Tot november 2017 was Theo Weterings ruim 10 jaar burgemeester van Haarlemmermeer, hij werd toen burgemeester van Tilburg. Sindsdien was Onno Hoes waarnemend burgemeester van het oude, en sinds 1 januari 2019 van het nieuwe, Haarlemmermeer. De vorige burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude was Pieter Heiliegers. Hij is sinds vorig jaar burgemeester van Uithoorn.

Tijdens de speciale vergadering, die besloten is, neemt de gemeenteraad een besluit over de voordracht. Daarna begint een kort openbaar gedeelte waarin Ron Heimerikx, vice-voorzitter van de raad, bekendmaakt wie voor de functie wordt voorgedragen. Wie wil weten vanaf welk moment de bijeenkomst openbaar wordt, kan dat volgen via het Twitter-account van de gemeenteraad: @HlmmrRaad

Na het bekendmaken van de voordracht, ontvangt de kroon (koning en zijn ministers) deze, waarna vervolgens de nieuwe burgemeester wordt benoemd.