• Trudy Witteman

Nationaal Monument MH17 komt in Vijfhuizen

VIJFHUIZEN Het Nationaal Monument MH17 voor de slachtoffers van de vliegramp op 17 juli 2014 wordt gerealiseerd in Park Vijfhuizen. Uit een drietal opties heeft het merendeel van de nabestaanden voor deze locatie gekozen.

Het monument wordt uitgevoerd als een bosmonument in de vorm van een lint dat bestaat uit een centrale herdenkingsplek met daaromheen 298 bomen, voor ieder slachtoffer een. Om de bomen heen komt een krans van zonnebloemen die half juli uitbundig bloeien. Het monument wordt 'onthuld' op 17 juli 2017, precies drie jaar na de ramp.

Voor deze locatie is gekozen vanwege de ligging vlak naast Schiphol, de goede bereikbaarheid en op loopafstand Expo Haarlemmermeer, het voormalige hoofdgebouw van Floriade 2002, inclusief een grote parkeerplaats. In het gebouw kunnen herdenkingsbijeenkomsten plaatsvinden.

Om de onafhankelijkheid te bewaren is het Comité Nationaal Herdenkingsmonument MH17 Schiphol-Vijfhuizen opgericht. Voorzitter is oud-minister en oud-commissaris der Koningin Ed Nijpels